Противоречивата чорба – за едни е любимо ястие, други потръпват само от миризмата
Произходът на шкембе чорбата не е сигурен, но се смята, че е възникнала в Османската империя, преди да се разпространи в цяла Европа и извън нея. Смята се, че шкембето е било достъпен източник на протеин за хората по време на трудни времена и е станало популярно поради своята хранителна стойност и гъвкавост. В България шкембе чорбата става популярна през 20 век и оттогава се превръща в емблематично ястие, което символизира националната идентичност.
От страните на Европа едва ли могат да се наброят и три, които с ръка на сърцето да кажат, че никога не са имали в националната си кухня ястия с шкембе. Нещо повече – големите кулинарни сили Италия и Франция открай време са в противоборство коя от тях готви този продукт по-интересно и по-добре. Но като се имат предвид десетките най-разнообразни начини, прилагани във всяка от тях, спорът е напълно нерешим. Следователно и безсмислен.
В Италия например документираните вариации са близо 100, като всяка област притежава поне по няколко разновидности. Alla triestina, alla genovese, alla pavese, alla mantovana – човек спокойно може да пробва с всеки град на Италия, за който се сеща, и най-вероятно ще улучи съществуваща рецепта.
Във Венеция, недалече от моста Риалто в посока, противоположна на Сан Марко в едни по-слабо туристически улички и до днес може да яде от традиционното минималистично ястие: почистено, избелено и сварено, нарязано на ивички шкембе със сос от хрян.
И ако сте от любителите на вкусната морба, ето ви класическата рецепта.
Необходи продукти:
– телешко шкембе - 1 кг
– прясно мляко - 1 литър
– олио - 2 с.л.
– масло - 2 с.л.
– червен пипер - 1 1/2 ч.л.
– сол
– чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
– оцет - около 100 мл за поднасяне
– червен пипер - лют
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.
Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.
Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.
Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко, съветват от gotvach.bg. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.
Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.
Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.
Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.