Противоречивата чорба – за едни е любимо ястие, други потръпват само от миризмата

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
14:40
227
Произходът на шкембе чорбата не е сигурен, но се смята, че е възникнала в Османската империя, преди да се разпространи в цяла Европа и извън нея. Смята се, че шкембето е било достъпен източник на протеин за хората по време на трудни времена и е станало популярно поради своята хранителна стойност и гъвкавост. В България шкембе чорбата става популярна през 20 век и оттогава се превръща в емблематично ястие, което символизира националната идентичност.

От страните на Европа едва ли могат да се наброят и три, които с ръка на сърцето да кажат, че никога не са имали в националната си кухня ястия с шкембе. Нещо повече – големите кулинарни сили Италия и Франция открай време са в противоборство коя от тях готви този продукт по-интересно и по-добре. Но като се имат предвид десетките най-разнообразни начини, прилагани във всяка от тях, спорът е напълно нерешим. Следователно и безсмислен.

В Италия например документираните вариации са близо 100, като всяка област притежава поне по няколко разновидности. Alla triestina, alla genovese, alla pavese, alla mantovana – човек спокойно може да пробва с всеки град на Италия, за който се сеща, и най-вероятно ще улучи съществуваща рецепта.

Във Венеция, недалече от моста Риалто в посока, противоположна на Сан Марко в едни по-слабо туристически улички и до днес може да яде от традиционното минималистично ястие: почистено, избелено и сварено, нарязано на ивички шкембе със сос от хрян.

И ако сте от любителите на вкусната морба, ето ви класическата рецепта.

Необходи продукти:

– телешко шкембе - 1 кг

– прясно мляко - 1 литър

– олио - 2 с.л.

– масло - 2 с.л.

– червен пипер - 1 1/2 ч.л.

– сол

– чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне

– оцет - около 100 мл за поднасяне

– червен пипер - лют

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко, съветват от gotvach.bg. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ивонне със скандални разкрития за Марио
Дъщерята на Ахмед Доган закъса
Делян Пеевски: Хората не трябва да гледат този срам! Карат се кой...
Верижна катастрофа между едни от най-скъпите коли в света – щетит...
Как лесно да премахнете тези петна от килимите си?
Картофено пюре към рибата за Никулден, но в лилаво


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).