Прости начини как да изберем най-вкусната диня и пъпеш
Купуването на първите пъпеши и дини е отговорен въпрос. Вижте как да изберете качествен и вкусен продукт, за да не навредите на здравето на семейството си.
Започва сезонът на свежите и узрели дини и пъпеши. През този период малко хора ще откажат сочни пъпеши. Но за да не завърши храненето със здравословни проблеми, е важно да изберете правилните плодове. Ето на какво трябва да се обърне внимание.
Гледаме, помирисваме, чукаме
Разгледайте по-отблизо плодовете, преди да направите избор. Кожата на пъпеша трябва да е гладка, без пукнатини и гниене. Цветът на динената кора трябва да е равномерен, без тъмни петна или мухъл.
Ароматът на плода също може да разкаже много за качеството на продукта. Зрелият пъпеш мирише сладко, докато зрялата диня има свежа, леко тревиста миризма. Неприятната миризма на плесен е знак, че е по-добре да откажете покупката.
Можете да проверите качеството на пъпешите, като ги почукате леко. Звукът трябва да е тъп, в противен случай пъпешът или динята са презрели или недозрели.
Също така, трябва да инспектирате опашката на пъпеша. Трябва да е суха и кафява.
Рискът да попаднете на лош продукт е по-висок, ако го закупите от магазин близо до пътя. Понякога хитри продавачи специално стоят до нивите, намеквайки, че в тези полета са отглеждани динята или пъпеша. В действителност обаче не можете да знаете дали това е вярно, каква технология е използвана за отглеждане на пъпеши и към кого можете да се свържете в случай на отравяне.
По-добре е да купувате диня и пъпеш в надеждни магазини или пазари.
Отделете време
Колкото и да е изкушаващо да купите пъпеши възможно най-рано, по-добре е да изчакате малко. В началото на сезона в продажба можете да намерите плодове, които са пълни с нитрати.
По-добре е да купувате дини и пъпеши през втората половина на лятото: по това време плодовете вече са напълно узрели.
Основното е чувството за пропорция
Третото важно правило: не яжте целия плод наведнъж. В крайна сметка, ако все още сте направили грешка и сте купили лош плод, по-добре е да ядете по-малко и да осъзнаете грешката си. Така че първо опитайте малко парченце и наблюдавайте как реагира тялото ви. Ако забележите гадене, диария и лошо здраве, отървете се от динята и потърсете помощ от специалисти.
Колко диня и пъпеш може да яде възрастен без вреда за здравето? Според експерти, можете спокойно да си позволите 200-300 г пъпеш и до 1 кг диня на ден, пише actualno.com.