Проф. Донка Байкова: Кафето и алкохолът трябва да бъдат консумирани заедно с вода
Храната е най-мощният фактор на околната среда, който става модулатор за организма, т.е. фактор, който променя процесите на обмяната в една или друга посока. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "Метроном“ на Радио "Фокус“.
Ежедневно здравият човек има нужда от 60 различни хранителни вещества, за да бъде здрав. Течностите също са много важни, защото обменните реакции в човешкото тяло се осъществяват в течна среда и всички хранителни вещества са доставяни до клетките чрез течности, обясни проф. Байкова. Моделът на хранене трябва да бъде съобразен с индивидуалните потребности на всеки индивид и здравния му статус, допълни тя.
В основата на хранителната пирамида, която може да осигури всички необходими нутриенти, стоят въглехидратите, а на втора позиция – зеленчуците и плодовете. Следват белтъчните храни, които биват четири групи – мляко и млечни продукти, месо, риба и жълтък. На върха на пирамидата стоят добавъчните мазнини и простите захари. "Въглехидратите – дали е хляб, картофи, пълнозърнести храни, са важни за мозъчната дейност. На втора позиция – повече зеленчуци и по-малко плодове, защото плодовете съдържат захари и повече калории. Млякото и млечните продукти са необходими заради калция и превенцията на остеопорозата, за денталното здраве.
За да сме с устойчива имунна защита, би трябвало да консумираме регулярно месо, риба и жълтък, защото там се намира биоусвояемото желязо. В здравословния модел добавъчните мазнини са 2 супени лъжици олио или други предпочитани растителни мазнини“, поясни проф. Байкова.
Вегетарианците набавят необходимото количество желязо по-трудно. Затова тя препоръча прием най-малко три пъти седмично на яйца, риба и млечни продукти. "Веганите би трябвало да комбинират в един хранителен прием бобова и зърнена храна с гарнитура от зеленчуци и плодове. Те са наясно, че трябва регулярно да обогатяват хранителния си модел с желязосъдържащи препарати, в които обаче да има и витамин В12, защото растителният свят е дефицитен на този витамин“, обърна внимание специалистът по хранене.
Тя препоръча използването на по-натурални видове подсладители, като чаен мед и сушени плодове.
Проф. Байкова заяви, че хранителните навици се отразяват пряко върху външния вид на човек. Много важен за хубавата кожа е регулярният прием на течности. Кафето и алкохолът трябва да бъдат консумирани заедно с вода, тъй като те имат дехидратиращо действие, отбеляза тя. Витамините и минералите пък са регулатори на доброто обновяване на клетките.