Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Прочут майстор-готвач демонстрира кулинарни техники
Автор: Екип Burgas24.bg 11:34 / 21.03.2010Коментари (1)2192
©
Професията „готвач" представи пред ученици от Царевската гимназия известният педагог-кулинар Лудвиг Якс. През миналата седмица той провеждаше обучение на преподавателите в Българо-германския център в Царево.

Лудвиг Якс е проспериращ кулинар, прочул се с кетърингите си в елитни австрийски ресторанти и старинни замъци. Готвил е за много правителствени личности и благородници, сред които са и принцът на Монако Рение и съпругата му принцеса Грейс Кели. Изкуството му да готви познава и съпругата на световно известния диригент Херберт фон Караян Елиет, която на приеми не пропускала да го посети в кухнята и лично да го поздрави.

В момента е майстор-готвач в петзвездния хотел „Златен елен" в Залцбург, като едновременно с това участва в различни международни проекти в областта на кулинарията. Сега разработва учебен план за двегодишно професионално обучение в Ливан. Представял е професията в Япония, Испания, Сърбия и Белгия и в дългогодишната си практика е натрупал много знания и опит в готварския занаят.
Пред учениците Лудвиг Якс представи своята гледна точка за професията „готвач", като започна с това, че готварството е занаят, за който винаги ще има работа. Той им обърна внимание, че избирането на професия от областта на кулинарията дава мъзможност да се развие и собствен бизнес.
Майстор-готвачът показа кулинарни техники и пред медиите. За целта бе приготвил тристепенно дегустационно меню, в което присъстваха и любимите на клиентите му телешки роландини.

Центърът ще продължи с представянето и на останалите професии. Всяка една от тях ще бъде презентирана от най-добрия в професията.

БГЦПО предлага професионално обучение в 11 направления и 24 професии. Основната му цел е усвояването на знания и умения в хотелиерството и ресторантьорството.

Центърът е одобрен от 15 март за доставчик на услуги за обучение по професионална квалификация и за обучение по ключови компетентности на безработни и заети лица по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 -2013". Като обучителна институция към Социалното министерство в него ще се обучават предимно безработни лица, регистрирани в бюрата по труда. Квалификационни курсове ще има и за заети лица. Първият курс за безработни започва на 29 март и ще е безплатен.

Телешки роландини в сос от горчица с картофено пюре и моркови

Месо
2 телешки шницела, горчица, сол, пипер
Плънка
Лук, кисела краставичка, сланина, моркови, целина
Сос
„Мирпоа" - пържени зеленчуци-морков, целина, лук/ , половин с.л. доматено пюре, 1/16 л. червено вино, ½ л. Бульон /фон/, подправки /хвойна, пипер на зърна, дафинов лист/, малко горчица, сол
Сгъстител
Малко брашно с масло /смес от брашно и масло в равно отношение/
Картофено пюре
1 хлебен картоф, 1/16 - 1/8 л. топло мляко, 30 г разтопено масло, сол, индийско орехче
Глазирани картофи
2 моркова, 15 г масло, малко захар, щипка сол
Приготвяне
Телешки руландини:
1. Начуква се телешкият шницел, посолява се, намазва се с горчица и се поставя плънката от моркови, целина, кисели краставички, сланина и лук, нарязани по метода на Батонет на продълговати парченца.
2. Роландините с ефиксират с клечка за зъби или конец.
3. Запържват се в горещо олио и се изваждат. Запържва се сместта от зеленчуци „Мирпоа" в същия тиган до златисто, прибавя се доматено пюре и се запържва кратко.
4. Прибавя се червено вино, оставя се да се изпари алкохолът, повтаря се процесът и се залива с кафяв бульон или вода. Поставят се отново руладите, прибавят се подправки и се задушават до омекване, похлупени с капак.
5. Изваждат се руладите, сосът се пасира или се разбива с миксер, сгъстява се с брашно и масло и се овкусява.
6. Руладите се нарязват наполовина, гарнират се със соса и гарнитурата.
Картофено пюре:
Сваряват се хлебни картофи, обелват се и се пасират. Разбъркват се с горещото мляко и разтопеното масло до получаване на гладка консистенция. Подправят се със сол, пипер и индийско орехче.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
бабини деветинини няма нищо по вкусно от натуралната паржола печена (пекана) на жар със салатка и мераклииска ракия
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: