Признаци на живот на Венера повдигат спорове сред научната общност

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:29 / 12.08.2024
1354
Признаци на живот на Венера повдигат спорове сред научната общност. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Учените откриват два елемента в атмосферата на Венера, които им дават основание да предполагат наличието на живот – сега или в миналото. Един от тях е фосфинът, който е съставна част от биомолекулите. Фосфинът се отделя при аеробната дейност на живите организми, обясни доц. Тодорова.

Част от учените предполагат, че се касае за сулфид, но други смятат, че има достатъчно доказателства за съществуването на фосфин, допълни тя.

По косвени признаци учените смятат, че в атмосферата на Венера се съдържа и амоняк.

"Целта на учените сега е насочване на повече ресурси за по-прецизни проекти, за да докажат съществуването на тези два елемента със сигурност. Ако това се случи, ще има основание да се смята, че Венера има атмосфера, подобна на земната, това ще заостри любопитството на учените", коментира Мариана Тодорова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Свръхприемът на витамин D е по-опасен, отколкото неговия недостиг...
Прекаляването с черния чай може да доведе до нежелани здравословн...
Известен музикант съди Майли Сайръс
Ерген №2 проговори за раздялата
Дъщерята на Доган не иска и да чуе за него
Жителите в този блок едва ли познават съседите си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).