ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Преподавател по хлебарство и кулинария: Когато месим празничната питка винаги трябва да бъдем заредени с много добри чувства, защото хлябът обича да бъде обичан | ||||||
| ||||||
Както за Бъдни вечер, така и за Коледа хлябът по принцип трябва да бъде с кръгла форма. Разликата е в това, че за Бъдни вечер питката трябва да бъде постна, без мазнина и яйца. "Аз винаги слагам по малко мая в постната си содената питка и избягвам от това убеждение, че микроорганизмите на маята са някакви животински продукти.“ Според традицията в питката за Бъдни вечер се поставя паричка, но може да се поставят и няколко листа босилек – това символизира божествената закрила на дома през цялата година, носи брикет, щастие и мир в семейството. "Питката се остава да втаса и малко преди да я сложа във фурната аз си правя отгоре с вилицата едно кръстче и поставям малко клонче дрян, което е за здраве на цялото семейство,“ обясни тя и добави, че върху обредния хляб за Бъдни вечер може да се изработят и различни символи, които характеризират богатство и благоденствие: грозд, житен клас, пиленца от тесто. Т.нар. боговици или питката за Бъдни вечер според преданията се раздава от най-възрастния и се раздава отдясно наляво по посока на живота. В коледна погача има масло, мляко, захар и мед и яйца, като според инж. Генова продуктите имат и някаква символика: да върви всички по мед и масло, да бъде плодовито семейството да се раждат деца и т.н. "Празничната коледна погача е много обогатен освен като рецептура и като начин на формиране, но и като украса. Точно това я прави толкова празнична. Украсата е добре да се приготви от т.нар. "мъртво тесто“ – тесто приготвено само от брашно, сол и вода, малко по-твърдо и остава бяло при печенето на погачата,“ посочи тя и добави, че украсата може да включва различни фигури, плетеници, орнаменти, които мога да бъдат наречени и това прави всяка погача уникална и красива. За Игнажден, който празнуваме днес, са много характерни постните ястия, обясни още Светлана Генова: "Може отново да се приготви постна погача, която да се прекади за здраве, за берекет, за благоденствие на семейството. На този празник е хубаво семейството да се събира, да празнува, да има топлина в семейното огнище, да има хубави трапези. Това е душата на българина – да се събере, да хапне, да пиене и да се види с най-близките си.“ |
Още по темата: | общо новини по темата: 114 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Детектор на лъжата за родителите на изчезналото дете със Синдром на Даун
22:29 / 19.12.2024
Варненски крадец разбра, че в Бургас такива номера не минават!
15:06 / 20.12.2024
Спират водата на тези места в Бургас
09:42 / 19.12.2024
Велосипедист загуби живота си в Бургас
10:26 / 20.12.2024
Жълт код за цяла България!
09:09 / 20.12.2024
Миро, Тино, вино и баница с късмети за Нова година в Бургас
13:28 / 19.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета