Преподавател по хлебарство и кулинария: Когато месим празничната питка винаги трябва да бъдем заредени с много добри чувства, защото хлябът обича да бъде обичан

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:53
386
Хлябът заема централно място в празничната ни трапеза. Според поверията когато месим празничната питка винаги трябва да бъдем заредени с много добри чувства, с хубави емоции, защото хлябът обича да бъде обичан. Това коментира в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова преподавател по хлебарство, сладкарство и кулинария в Pastry Academy, трето поколение хлебар инж. Светлана Генова.

 

Както за Бъдни вечер, така и за Коледа хлябът по принцип трябва да бъде с кръгла форма. Разликата е в това, че за Бъдни вечер питката трябва да бъде постна, без мазнина и яйца. "Аз винаги слагам по малко мая в постната си содената питка и избягвам от това убеждение, че микроорганизмите на маята са някакви животински продукти.“ 

 

Според традицията в питката за Бъдни вечер се поставя паричка, но може да се поставят и няколко листа босилек – това символизира божествената закрила на дома през цялата година, носи брикет, щастие и мир в семейството. "Питката се остава да втаса и малко преди да я сложа във фурната аз си правя отгоре с вилицата едно кръстче и поставям малко клонче дрян, което е за здраве на цялото семейство,“ обясни тя и добави, че върху обредния хляб за Бъдни вечер може да се изработят и различни символи, които характеризират богатство и благоденствие: грозд, житен клас, пиленца от тесто.

 

Т.нар. боговици или питката за Бъдни вечер според преданията се раздава от най-възрастния и се раздава отдясно наляво по посока на живота.  

 

В коледна погача има масло, мляко, захар и мед и яйца, като според  инж. Генова  продуктите имат и някаква символика: да върви всички по мед и масло, да бъде плодовито семейството да се раждат деца и т.н. "Празничната коледна погача е много обогатен освен като рецептура и като начин на формиране, но и като украса. Точно това я прави толкова празнична. Украсата е добре да се приготви от т.нар. "мъртво тесто“ – тесто приготвено само от брашно, сол и вода, малко по-твърдо и остава бяло при печенето на погачата,“ посочи тя и добави, че украсата може да включва различни фигури, плетеници, орнаменти, които мога да бъдат наречени и това прави всяка погача уникална и красива.

 

За Игнажден, който празнуваме днес, са много характерни постните ястия, обясни още Светлана Генова: "Може отново да се приготви постна погача, която да се прекади за здраве, за берекет, за благоденствие на семейството. На този празник е хубаво семейството да се събира, да празнува, да има топлина в семейното огнище, да има хубави трапези. Това е душата на българина – да се събере, да хапне, да пиене и да се види с най-близките си.“

Виж коментарите (0)

Още по темата (113):
20.12.2024 КЗП с проверки на най-актуалните в празничните дни стоки и развлечения
20.12.2024 Шеф Станислав Иванов за преяждането по празниците: Грешка е да гладуваме, за да оставим място за празничната вечеря
20.12.2024 Защо не раздигаме масата за Бъдни вечер?
20.12.2024 МВР предупреди шофьорите
20.12.2024 Около 30% от работодателите дават до 200 лв.  коледен бонус, а под 5% - над 1000 лева 
20.12.2024 Как да се предпазим от крадци?
Още новини от Любопитни новини:
Глоговски: Само споменът остана за държавата, която някога накара...
Внимавайте с кайсиеви ядки!
Как да се подготвим за парна баня?
Топ 4 храни за възстановяване на енергията
Лесен и ефикасен начин за белене на чесън
Извънредна новина за състоянието на крал Чарлз III


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).