Прекомерната употреба на сол увеличава риска от рак на стомаха

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:27 / 13.05.2024
1715
Ново изследване може да ви накара да се замислите преди да посегнете към солта. Диетолози от Центъра за обществено здраве към Виенския университет установиха, че хората, които добавят сол в повечето ястия, имат 41 процента по-голям шанс да развият рак на стомаха, отколкото тези, които рядко използват подправката. 

Предишни изследвания, проведени в Китай, Япония и Корея, свързват солената храна с повишен риск от рак на стомаха, но това е едно от първите, което показва връзка сред жителите на западните страни. 

"Нашето изследване показва връзка между честотата на добавена сол и рак на стомаха, дори в западните страни", казва водещият автор Селма Кронщайнер-Гичевич, диетолог от Виенския университет.

Въпреки че австрийското проучване е само наблюдателно, по-стари изследвания показват, че излишната сол може да разяде защитната лигавица на стомаха, причинявайки увреждане на тъканите, водещи до ракови мутации. Както алкохолът, така и пушенето увеличават риска от рак на стомаха. Идеалното е да се консумират по-малко от 1500 mg натрий на ден. 

"Може да изглежда безобидно да добавите малко сол за вкус, но постоянното прекаляване с количеството сол може да бъде вредно“, пишат изследователите в заключението си. Изследователи от Виенския университет изследваха база данни от 471 144 възрастни във Великобритания. Те установили, че за период от 11 години хората, които консумират най-много сол, са имали 41% по-голяма вероятност да развият рак на стомаха, отколкото хората, които рядко са я добавяли към храната си. 

В противен случай консумацията на алкохол и тютюнопушенето допринасят значително за риска от развитие на рак на стомаха, според Американското онкологично дружество. Ако бъде открит навреме, ракът на стомаха има висока степен на преживяемост. Някои ранни симптоми включват: подуване на корема, стомашни проблеми и лошо храносмилане, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ако сте пресолили супата – направете това
Ако се чудите какво да си обещаете да правите или не през 2025 го...
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
Този витамин е изключително важен за организма – ето, с кои храни...
Честото изправяне на коса увеличава риска от рак
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).