Празник на врачанските вина, ракии и мезета: Бивш пожарникар прави гъсто кисело мляко, пастърма и консервирани меса
Враца е домакин на поредното издание на популярния Празник на врачанските вина, ракии и мезета. Кулинари от региона ще премерят сили в приготвянето на майсторски мезета и огнени питиета.
Над 100 участници са заявили желание да се включат. От тях около 70 души са в раздел питиета, а останалите ще се състезават при мезетата. Жури ще дегустира и номинира победителите, ще има и награди.
bTV гостува на един от вечните победители в надпреварата – Тони Коцев, бивш пожарникар. Негово хоби от години е да прави домашно сирене и пастърма, да консервира всякакви меса и да посреща гости по всяко време.
Сред неговите специалитети е птиче месо в буркани – една позабравена традиция, която е много полезна в зимните месеци.
Тони Коцев прави и много гъсто краве кисело мляко – 6,5% масленост (като овчето мляко). То е от млякото на дребни крави, наричани в региона "жарсе“.
Приготвил е и трупана баница. Виното му е каберне – без захар, а домашната ракия – от смокиня. Миналата година в надпреварата за най-добри мезета и питиета във Враца участваха жители на 17 населени места, които представиха общо 84 бели и червени вина, и ракии, и над 40 вида мезета.