Празник на врачанските вина, ракии и мезета: Бивш пожарникар прави гъсто кисело мляко, пастърма и консервирани меса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:42 / 14.12.2024
2025
Враца е домакин на поредното издание на популярния Празник на врачанските вина, ракии и мезета. Кулинари от региона ще премерят сили в приготвянето на майсторски мезета и огнени питиета.

Над 100 участници са заявили желание да се включат. От тях около 70 души са в раздел питиета, а останалите ще се състезават при мезетата. Жури ще дегустира и номинира победителите, ще има и награди.

bTV гостува на един от вечните победители в надпреварата – Тони Коцев, бивш пожарникар. Негово хоби от години е да прави домашно сирене и пастърма, да консервира всякакви меса и да посреща гости по всяко време.

Сред неговите специалитети е птиче месо в буркани – една позабравена традиция, която е много полезна в зимните месеци.

Тони Коцев прави и много гъсто краве кисело мляко – 6,5% масленост (като овчето мляко). То е от млякото на дребни крави, наричани в региона "жарсе“.

Приготвил е и трупана баница. Виното му е каберне – без захар, а домашната ракия – от смокиня. Миналата година в надпреварата за най-добри мезета и питиета във Враца участваха жители на 17 населени места, които представиха общо 84 бели и червени вина, и ракии, и над 40 вида мезета.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Над 90% от българите консумират алкохол – дамите предпочитат вино...
Синът на Гунди се похвали
Осем години Камелия пази своята тайна
Старобългарските думи, които използваме и до днес
Тя успя! Свали 90 кг, вече не е най-тежката българка
Ники Кънчев: Не съм подсмърчал в коридора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).