Празник е, хора с интересни имена имат повод да почерпят

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:30
184
На 23 октомври почитаме паметта на свети апостол Яков, брат Господен, и на свети Игнатий, Цариградски патриарх.

Свети Яков бил родственик на Иисус Христос, братовчед, затова според еврейския обичай е наречен брат Господен. Станал последовател на Христос като един от 70-те апостоли. Но Яков не проповядвал вярата по други страни като останалите апостоли. В първата християнска църква го оценили като мъдър и благ по душа Христов ученик, и затова бил поставен за пръв епископ в Йерусалим. С вяра, любов и преданост Яков се грижил за спасението на душите на вярващите в Христос.

Новообърнатият във вярата Савел, после наречен Павел, посетил почитания апостол Яков в светия град и споделил с него за своето обръщане към вярата. А едно от най-интересните послания в Новия Завет е това на Яков. То отразява неговия голям пастирски опит. Много жители на града и поклонници приемали вярата. Наред с учителната дейност Яков полагал усилия и за бедните, и за страдащите. Това обаче предизвикало недоволството на онези от евреите, които се страхували от малката, но жива и миролюбива общност. Един ден те хванали кроткия църковен пастир свети Яков и го блъснали от покрива на йерусалимския храм. И макар да оцелял, той бил жестоко доубит от обезумялата тълпа. Запазена е литургия с неговото име, която се служи на днешния му празник.

Свети Игнатий, роден през 799 г. като син на ромейския император Михаил I, бил кръстен Никита. Но после заговорници го отстранили и заточили в манастир. Надареният и високообразован младеж станал монах с името Игнатий. След победата над иконоборците при императрица Теодора, Игнатий бил избран за Цариградски патриарх. Бил мъдър и предан на дълга си патриарх, заради което и пострадал неведнъж. Свети Игнатий изпратил свещеници за новопокръстена България, а през 870 г. ръководил събора, дал независимост на Българската църква.

На 23 октомври имен ден празнуват всички, които носят името Яков, Жак, Жаклина, Яко, Якоб и други. и производните им.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Джъстин Тимбърлейк разочарова феновете си
Влакове, в които можете да купонясвате, докато пътувате
Италианската оперна звезда Фабио Армилиато пристига за турнето "К...
Любим глас от дублажа става на 67
Деян Донков вече не скърби за Радина
Какво вещае хороскопът за днешния ден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).