Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Празник е! Не изхвърляйте боклука днес!
© Plovdiv24.bg
На 10 октомври, в православния календар е денят на паметта на светите мъченици Евлампий и Пр. Християнски светци, пострадали за вярата през 3-4 век. Животът и мъченическата им смърт са почитани в православната и католическата традиция.

История на празника

Евлампий и Евлампия били брат и сестра. Според легендата те произлизат от семейство на знатни християни от град Митилини (днешен Лесбос). Във времена, когато християнството било преследвано, Евлампий и Евлампия отказали да се отрекат от вярата си. Те продължили да проповядват християнството, заради което били заловени и изтезавани.

След жестоки мъчения и опит да бъдат принудени да се отрекат от вярата си, светците били екзекутирани. Има различни версии за смъртта им, но всяка една от тях твърди, че са приели смъртта си с достойнство.

Гадания, свързани с празника

На този празник предците ни са извършвали и някои гадания. Ако духа източен или северен вятър, очаква се по-студено време. Ако роговете на луната са обърнати на север - сняг ще покрие сухата земя. Ако през целия ден небето на запад е ясно, няма да има дъжд. Ако листата на върбата са започнали да пожълтяват отдолу - зимата ще бъде ранна. Ако духа източен или северен вятър, ще стане рязко по-студено. Ако все още не е паднала слана, зимата няма да дойде през следващите 4 седмици. Ако небето от западната страна е ясно през целия ден - няма да вали.

Гръмотевична буря в този ден вещае, че зимата ще бъде мека и кратка. Валежит от дъжд или сняг на този ден, означават, че януари ще бъде топъл. Ако има много шишарки на иглолистни дървета, това означава, че зимата ще е много студена. Ако времето е сухо и топло, есента ще бъде продължителна. Ако времето внезапно стане по-студено, това означава, че ще остане такова още седмица.

Какво не трябва да правите на този ден?

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате на тези, които искат помощ.

Според поверията на този ден не трябва да изхвърляте боклука. На този ден не бива да взимате назаем кибрит и свещи – с тях можете да раздадете берекет от вкъщи. Нашите предци са вярвали, че на този ден не трябва да се вземат кибрит или свещ от някого, защото с тях топлината напуска семейството. Не трябва да носите бижута - това ще привлече неприятности. Не е препоръчително на този празник да работите в градината. Забранено е ходенето в гората. Не можете да клеветите или да желаете зло на някого.

Според народното поверие на 10 октомври трябва да се отървете от стари неща, които вече не могат да се носят - изхвърлете ги. Вярва се, че по този начин се освобождавате от болести и беди. За да се отървете от здравословни проблеми, на този ден се изгарят стари вещи. Това е и благоприятно време за извършване на домакинска работа, особено ръкоделие. Ако вещите са запазени, по-добре е да ги дадете на нуждаещите се; всички добри дела се връщат стократно.

На този ден вярващите се молят Евлампий и Евлампия за сила в моменти, в които изпитват отчаяние. Молитвите към тези светии помагат за укрепване на вярата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зърнената сделка
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Природни стихии
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: