Празници на литературата и изкуствата за деца и юноши „При морето на детството свято”

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:30 / 29.05.2010
924
Снощи /28 май/официално бяха открити 24-тите празници на литературата и изкуствата за деца и юноши Царево `2010 г. Откритата сцена пред читалището събра жители и гости на града. Специално за събитието от Истанбул пристигнаха директорът на училище Каламъш Метин Ялдъръм, придружаван от учители и представители на инспектората по образование на Кадъкьой, кметът на град Демиркьой, кметът и каймакамът на Пънархисар, гости от Мелики, Гърция. Сред почетните гости бяха писателят Димитър Томов - директор на университетското издателство „ Св. Климент Охридски", и депутатът Пенко Атанасов.

Официално празниците бяха открити от кмета Петко Арнаудов. Той изрази благодарността си към всички, допринесли за това, празниците да ги има и днес, и специално на писателите Димитър Томов и проф. Боян Биолчев, който бе възпрепятстван да присъства.

„ Децата на Царево творят и създават изкуство и ние не можем да не бъдем горди от това. Вероятно някои от тях са бъдещи поети, писатели, художници и музиканти, а това означава само едно, че градът ни е в добри ръце и го чака добро бъдеще", каза в приветственото си слово кметът. Той подчерта, че с годините празниците са се превърнали във важно културно събитие, придобили са уникалност, популярност и авторитет.

Поздравления към участниците поднесе и писателят Димитър Томов: „Радостно е човек да види толкова много деца заедно, но най-хубавото е, че тук присъстват децата на тези, които са били деца, когато сме поставяли началото на празниците преди повече от четвърт век. Днешният празник е огромно завоевание за Царево и прави чест на общината, че го е съхранила през всичките тези години. Той е особено ценен за децата, които се нуждаят от нашето внимание, независимо от това какво се случва в държавата ни. От тях можем да научим много неща"

Димитър Томов съобщи, че за юбилейното 25-то издание догодина заедно с проф. Биолчев подготвят фестивал на детския филм и на детската книжка и изреди имената на известни писатели, певци и артисти, гостували на празниците в Царево през различните години. „Оттук тръгна и рок-певицата Милена. Това беше пробив за времето си", припомни писателят.

Днес бе представена новата книжка „Сезони", спонсорирана от университетското издателство „Св. Климент Охридски". В нея с литературни творби и рисунки участват 50 деца от двете училища и детските градини в Царево и Ахтопол. Съставители на книжката са Магдалена Георгиева и Донка Прокопова, подборът на рисунките е на Милена Чернева. Творбите в книжката са посветени на природата. Някои от стихотворенията и есетата са написани по проекта „Надолу по течението", изпълняван съвместно с училища от Гърция, Полша и Португалия.

„Сезони" разкрива светогледа на децата и техния вътрешен свят, от творбите им искри много нежност и красота. Докосвайки се до природата, децата осъзнават, че трябва да живеят в хармония с нея.Част от празниците е и Международният турнир по волейбол за момичета, който започна днес сутринта. Участват отборите на Средец, Царево и Мелики, Гърция.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мери Бойс Бенд представят видеото към песента "Здравей" тази вече...
Уил Смит празнува
Сиромахов: Някои хора заслужават уважение, а други – не
Кои са сутрешните практики за контрол на кръвното налягане?
Водеща в bTV: Измина най-трудният и най-самотният месец в живота ...
Милко Калайджиев на 73: Пее легендарни песни и е откривател на на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).