Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Правят паметна плоча за годишнина на Константин Ташев
Автор: Екип Burgas24.bg 12:40 / 21.07.2010Коментари (0)1253
© Burgas24.bg
Паметна плоча ще бъде поставена на улица "Оборище" №15 в Бургас, където е живял композитора Константин Ташев. Това е част от инициативите включени в отбелязването на двете годишнини - 75 години от рождението му и 20 години от кончината му. Те са инициирани от Инициативен комитет и са подкрепени финансово със сумата от 5 000 лева от Община Бургас.

"Винаги съм се радвала, когато има инициативни хора, които предлагат различни неща. Приветствам колегите от Инициативния комитет. Община Бургас прие да подкрепи финансово изработването и поставянето на паметна плоча, издаването на книга за Константин Ташев и концерта, който ще се състои в негова чест", каза зам.-кметът по култура, образование и вероизповедания в Община Бургас Йорданка Ананиева на пресконференция днес. На нея бяха обявени инициативите, които предстоят във връзка с двете годишнини на композитора. В пресконференцията участваха и Емануил Арнаудов - главен координатор на Инициативния комитет, Анка Маркова - секретар, Венета Ташева - съпруга на композитора и консултант, Недялко Йорданов - поет и драматург, работил съвместно с Константин Ташев.

Честванията започнаха в началото на годината с изложба с афиши и снимки от представления, за които композитора е писал музика.

На 18-ти септември 2010 година трябва да бъде монтирана паметната плоча. "Има разработен художествен проект. Документацията за паметната плоча е входирана в деловодството и трябва да бъде разгледана на Експертен съвет", уточни зам.-кметът Йорданка Ананиева. "Очакваме на официалното открива да присъства и сливенският митрополит Йоаникий", допълни Емануил Арнаудов.

На есен трябва да бъде готова и биографичната книга за композитора. Неин автор е съпругата му Венета Ташева, редактор е Недялко Йорданов. "Морето беше неговата стихия, затова той избра да живеем в Бургас", каза Венета Ташева.

За 4-ти ноември е планиран и юбилейният концерт с участието на театрални формации и ансамбъл "Странджанска зеленика", който е основан от Константин Ташев.

"Когато Коцето си отиде толкова нелепо и случайно, беше на върха на музикалната си кариера. Негови песни три години печелиха конкурса "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора" - "Момчето, което говори с морето" в изпълнение на Панайот Панайотов, "Една година по дългия бряг" изпълнена от Стефка Берова и Йордан Марчинков и "Тя пред мене спира плахо", изпята от Тодор Колев. Той печелеше винаги награди на театралните прегледи. Беше най-търсения театрален композитор в България", разказа Недялко Йорданов. Той ще събере спомени и архивен материал във филма, който ще заснеме заедно с телевизия "Скат" за Константин Ташев. Филмът трябва да има своята премиера на юбилейния концерт.

Изработване на паметник на композитора и учредяване на музикална награда на негово име са другите предложения, по които работи Инициативния комитет. Ще бъде открита и банкова сметка за набиране на средства за израждане на паметника.

Константин Ташев е роден в Русе през 1935 година. От 1965 година до края на дните си живее и твори в Бургас. Композитор, диригент, педагог и ярка творческа личност, която оставя траен белег в българското музикално изкуство и в културния живот на Бургас.

Автор е на над 1 000 творби в различни жанрове - музика към повече от 130 театрални представления, множество симфонични творби за големи и камерни оркестри. Пише музика към детски телевизионни филми и радиопиеси, автор е на естрадни, детски, хорови песни и инструментална музика.

Песента "Момчето, което говори с морето" по негова музика и текст на Недялко Йорданов, изпълнена от Панайот Панайотов им носи първа награда в националния конкурс "Бургас и морето" през 1980 година. Тази песен е сред 16-те избрани да звучат на гала вечерта на конкурса, който ще се проведе на 31 юли в Летния театър на Бургас.

Творбите на Константин Ташев са изпълнявани в Русия, Полша, Германия, Югославия, Украйна Белгия и Холандия.

Композиторът е носител на множество награди и отличия. Първи награди за творчество - на Министерски съвет, на Министерството на народната просвета, на Комитета за култура и други. Получава златни медали като диригент, за заслуги към хоровото изкуство, за авторска музика. Четири пъти получава "Наградата на Бургас" за записване на песни за Бургас, за театралната си музика, за личното си творчество.

Лауреат е на орден "Св.св.Кирил и Методий".

Почетен гражданин на Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: