Прахът на Анка Върбанова ще почива в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:33 / 06.08.2009
1648
Прахът на голямата българка и бургазлийка Анка Върбанова - Попова /Моор/ ще почива в родна земя. Анка почина на близо 99 г. в Калифорния, САЩ, където прекара по-голямата част от живота си и изгради блестяща кариера на музикант и преподавател по музика. Нейната воля бе да бъде кремирана и прахът й да бъде погребан в България.

Анка Върбанова е известна като една от най-големите благодетелки на Бургас, след като построи със сестра си Цветанка от Швеция, Дома за стари хора и го подари безвъзмездно на възрастните хора в нашия град. Това бе поводът Анка да бъде призната за Почетен гражданин на Бургас преди няколко години.

Сега Анка почива заедно със своя любим съпруг Димитър Попов, с който се събра на родна земя след 47 г. раздяла. Димитър Попов е българин-емигрирал в Америка през 1925 г. и става най-изтъкнатия музикален педагог и преподавател на емиграцията не само от български произход, но също и на руски и украински емигрантски хорове и състави в Торонто, Детройт, Калифорния. След смъртта му през 1962 г. Димитър е погребан по своя изрична воля в Бургас в един гроб със сестра му. Прахът на Димитър бе изпратен в България специално от съпругата му Анка през 1962 г., за да бъде положен единствено в земята на Отечеството. Днес в неговия гроб почива и съпругата му Анка, която до последния си дъх запази чиста паметта и завета на съпруга си и остана верна на неговата мисия.

Панихидата в памет на Анка Върбанова и помен на гроба й ще се извърши на 07.08.2009 г. от 11ч. в Ритуалния дом на Гробищен парк - Бургас.

Анка Върбанова е дъщеря на големия бургаски музикант - Върбан Попхристов Върбанов - основател на Музикалното училище в града ни през 1921 г. Заради големите му заслуги на името на Върбан Върбанов има учреден ежегоден музикален конкурз за млади таланти.

Племенничка на Анка Върбанова е българската естрадна звезда Ани Върбанова - носителка на „Златния Орфей" през 1977 г. , която от 30 г. живее и твори в Швейцария. Нейният брат и баща на Ани Върбанова - Христофор Върбанов е „кръстник" и създател на музикалната група „Тоника" преди около 40 г. в Бургас.

Стотиците ученици на Анка Върбанова /Ann Moore/ в САЩ разпространяват по целия свят нейните умения музикално творчество.

Нека да отдадем почит на тази благородна жена и голяма родолюбка в изгнание.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).