Потомка на наполеонов маршал представя стихосбирка в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:02 / 01.04.2009
822
Катрин Емри е швейцарска писателка, която живее в Женева. Автор е на книгата "Викове", която излиза през 2005 година в женевското издателство "Беневан". Година по-късно част от тези стихове са превърнати в песни. В лиричните изповеди на родената във Франция поетеса изплуват като тъмни сенки нейни спомени от миналото. Те са свързани с противоборството на Мишел с нейната фамилия, в която като че ли няма място за писатели, а само за гениални военни.

Причината е проста: неин пра-прадядо е великият пълководец от времето на наполеоновите войни маршал Мишел Ней, издигнал се до този пост благодарение на своя офицерски талант. Но Емри не е само възкръснал спомен от миналото. Тя е също и поетично ехо от собствените си терзания на съпруга, майка, любовница и приятелка. Майка на три деца, тя издига искреността до висотата на поетичен образ. Това е нейното главно оръдие за изстрелване на поетични внушения, които улучват право в сърцето.

Последната книга на Катрин Емри е двуезична. Френско-българското издание е резултат на инициативата и преводаческите усилия на бургаския писател Станислав Марашки и дело на ИК "Жажда". Стихосбирката „Маршрути" изгражда мост от брега на женевското езеро до бургаския черноморски бряг и завихря поетични емоции, които се завихрят в изкусително хоро, на което не могат да не се хванат всички онези, които са избрали поетичното слово за своя съдба. Автор на предговора е преводачът и редакторът на книгата Станислав Марашки. Стихосбирката ще бъде представена първо в София, а след това и в Бургас на 6 април в читалище "Фар".


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).