Пороите извадиха змиите от дупките

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
15:28 / 08.08.2010
4479
Поройните дъждове наводниха дупките на змиите и те тръгнаха да търсят сухи места, често в близост до хората. Отровата на съскащите влечуги през последните седмици уби няколко крави. Пепелянки стреснаха хората в собствените им домове. Змия се покатери до шестия етаж в блок в Кюстендил, та Гражданска защита трябваше да се намеси. Влечуго се мушна в бутилка от бира на брега пред смаяните погледи на загорели туристи, седнали да отморяват в балчишка кръчма.

Пороите това лято наводниха дупките на змиите, което налага те да си търсят нови убежища, затова са навън, обяснява херпетологът д-р Николай Цанков от Националния природонаучен музей. Те обаче се страхували повече, отколкото ние. Затова и атакували само в краен случай. В България има 16 вида змии, два са опасните за човека - пепелянката и усойницата. Всъщност най-често инциденти стават с пепелянката, защото тя се среща в равнинните части. Отровата й е опасна, но не е смъртоносна, твърди специастът. Смъртните случаи са редки. На 10-20 години има по един инцидент с фатален край. Иначе ухапванията са доста - няколко десетки на година. Най-често жертви стават домашните животни с по-малки размери - овце и кози, рядко крави и коне.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (7)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).