Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Полицаи и природозащитници заедно спасяват лебеди
Автор: Екип Burgas24.bg 15:17 / 16.06.2009Коментари (0)734
©
Днес семейство лебеди, отглеждащи малките си в защитена местност Пода, се опита да премине оживения магистрален път Бургас - Созопол. Повеждайки в редица пет малки лебедчета те не предполагат в каква опасна ситуация ще се окажат. Птиците на няколко пъти се опитват да преминат пътя, но оживеният трафик от коли не позволява това да се случи. Само благодарение на щастлива случайност малките остават невредими. В един момент лебедите, объркани от движението пред тях, загубват и пътеката в тръстиката, по която са излезли на пътя и се озовават в безизходица. Колите, които минават с огромна скорост от една страна и невъзможността да се върнат назад от друга ги обричат на неминуема гибел, особено за малките.

За щастие точно в този момент преминава полицейски патрул на сектор Пътна полиция към ОДП Бургас. Той веднага преценява опасността както за птиците, така и възможността за предизвикване на пътно транспортно произшествие на оживения път. Полицаите спират до семейството, започват да ограничават скоростта на преминаващите коли и да охраняват бедстващите птици. Следват светкавични контакти с отдел Екология към Община Бургас и Природозащитен център Пода към Българско дружество за защита на птиците. Природозащитниците реагират незабавно и само след минути на мястото пристига екип на Центъра.

След внимателна преценка на ситуацията и проучване на възможностите за действие се взима решение птиците да бъдат преведени през пътя и да им бъде осигурена възможност за достъп до един от близките водоеми. За няколко минути е спряно движението на магистралния път и почти без затруднения лебедите успяват да преминат от другата страна на платното, умело напътствани от еколозите. В един момент възрастните птици започват да проявяват силно безпокойство и дори агресивно поведение срещу заобикалящите ги хора, но благодарение на професионалния опит на участниците в акцията всичко протича без проблеми. Семейството на големите бели птици успява да премине и да осигури възможност на малките си да растат и да се превърнат от грозни сиви патета в красиви бели лебеди.

Екипът на Българско дружество за защита на птиците благодари на всички, ангажирали се с решаването на проблема и особено на служителите на Пътна полиция Бургас - Вълчо Стоянов и Радко Радев, без чиято помощ птиците не биха имали никакъв шанс. Случилото се е типичен пример как проблемите на заобикалящата ни среда могат да бъдат решавани с активна гражданска позиция и съвместна работа на отговорните институции и неправителствени организации.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: