Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Полезно ли е да ядем люто?
Автор: Екип Burgas24.bg 10:33 / 24.01.2024Коментари (1)924
©
Пикантната храна, овкусена с лют червен пипер, съдържа естествена химическа съставка, която може да понижи кръвното налягане. Това показва проучване върху лабораторни плъхове с хипертония. Учените откриват, че продължителното поглъщане на капсаицин, съставката в лютите чушки, която ги прави люти, може да намали кръвното налягане.

Проучвания разкриват връзка между поглъщането на капсаицин за по-дълъг период от време и последващо понижаване на кръвното налягане при животни, генетично предразположени към хипертония. Проучване предполага, че капсаицинът действа чрез активиране на специален “канал" в лигавицата на кръвоносните съдове, наречен преходен рецепторен потенциал ванилоид-1. Когато каналът се активира, той увеличава производството на азотен оксид в кръвоносните съдове, за който се смята, че предпазва от възпаление и други съдови проблеми. 

За лютите чушки

Лютите чушки (Capsicum annuum) са плодовете на растенията Capsicum, които се отличават с лютивия си вкус. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Използват се предимно като пресни или сушени подправки. Съществуват много разновидности на люти чушки, сред които кайен и халапеньо. Те се използват предимно като подправка и могат да бъдат варени или изсушени и стрити на прах. Червените люти чушки са известни като червен пипер. Капсаицинът е основното биоактивно растително съединение в лютите чушки, отговорно за техния уникален, пикантен вкус и много от техните ползи за здравето.

Хранителни факти за лютите чушки

В 1 супена лъжица (15 г) сурови, пресни, червени люти чушки се съдържат: 6 калории, 88% вода, 0,3 г протеини, 1,3 г въглехидрати, 0,8 г захар, 0,2 г фибри, 0,1 г мазнини

Витамини и минерали

Лютите чушки са богати на разнообразни витамини и минерали: 

Витамин С - лютите чушки са с високо съдържание на този мощен антиоксидант, който е важен за лечение на рани и инфекции.

Витамин В6 - важен за енергийния метаболизъм. 

Витамин К1 - известен още като филохинон, витамин К1 е от съществено значение за съсирването на кръвта и здрави кости и бъбреци. 

Калий - важен минерал, който изпълнява различни функции, сред които намаляване риска от сърдечни заболявания. 

Мед - минерал, който често липсва в диетата на западните хора, основен микроелемент, важен за здрави кости и здрави неврони. 

Витамин А - червените люти чушки са с високо съдържание на бета каротин, който тялото превръща във витамин А.

Ето някои от основните ползи за здравето на лютите чушки

1. Пикантната храна води до дълголетие. Консумацията на пикантна храна 6-7 пъти в седмицата намалява смъртността с 14% според голямо проучване от 2015 г. Ползите са още по-големи, ако пропуснете любимите си коктейли или алкохолни напитки с лютото ястие. 

2. Лютата храна ускорява метаболизма. Данни от множество проучвания показват, че някои подправки (кимион, канела, куркума, чушки, люти чушки) повишават метаболизма ви в покой и забавят апетита.

3. Борят възпаленията. Куркуминът, съединение в куркумата, може да намали възпалението в тялото. В аюрведическата медицина противовъзпалителните свойства на джинджифила и чесъна се използват от векове за лечение на редица състояния, сред които артрит, автоимунни заболявания и дори главоболие и гадене.

4. Помагат в борбата с раковите клетки. Доказано е, че капсаицинът, активен компонент на лютите чушки, забавя и унищожава раковите клетки. 

5. Лютото убива бактериите. Доказано е, че кимионът и куркумата имат мощни антиоксидантни и антимикробни свойства. Това означава, че могат да се използват срещу вредни бактерии в тялото. 

Източник: actualno.com








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Точно халапеньо ядем в България - пълни глупости.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: