Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Полезна ли е сланината?
©
Да се ​​лишавате от удоволствието да ядете сланина, защото е просто мазнина, е голяма грешка. Една от най-здравословните храни може дори да ви предпази от рак. Какво се случва с червата след изяждането ѝ и с какво да ядем сланината?

Консумацията на нискомаслени извара и кисело мляко вече не е модерно. Научните изследвания са доказали, че висококачествените мазнини са от съществено значение за тялото.

Съдържа витамин D и селен

Сланината е чиста мазнина, 94 г на 100 г, съдържа малко протеини и нула въглехидрати. Калоричното ѝ съдържание е високо - 850 ккал, така че е по-добре да ядете не повече от 15-20 г сланина, за предпочитане през деня, не по-късно от шест вечерта.

Сланината съдържа наситени мазнини, олеинова и линолова мастни киселини.

Сланината съдържа много витамини D, A и B. Съдържа и важни макро- и микроелементи: натрий, сяра, фосфор, цинк, селен. В сланината има много селен - до 20 мкг на 100 г продукт. Известно е, че поддържа функционирането на имунната система и има антиоксидантна и противоракова защита.

Ползите от сланината

 

Редовната консумация на сланината в адекватни количества може да създаде запас от висококачествени мазнини, които са изключително необходими за тялото. Мазнините са важни за изграждането на нови клетъчни структури. Например, клетъчна мембрана мембрана, състояща се от два липидни слоя: благодарение на мазнините клетката възстановява структурата си по време на деленето и това, както е известно, се случва редовно.

Мазнините също играят ключова роля в дихателната функция, осигурявайки висококачественото образуване на алвеоларната мембрана.

Повърхностно активното вещество, тънък слой мазнина, покриващ алвеолите, му придава обемната структура на надут балон, поради което белите дробове извършват пълен газообмен, осигурявайки доставка на кислород и отстраняване на въглероден диоксид.

Ефект върху червата

Мазнините в диетата стимулират добре потока на жлъчката, осигуряват отстраняването на жлъчката и стартиране на процеса на разграждане и усвояване на хранителни вещества.

Болусът на храната, който влиза в дванадесетопръстника от стомаха, получава необходимите порции жлъчка. Има пълно активиране на панкреатичните ензими, което като цяло води до координирана работа на всички храносмилателни органи, осигурява защита срещу паразити, вируси и бактерии, а също така стимулира нормалната чревна подвижност.

С какво да ядем сланината

Сланината, както всяка мазнина, може да се консумира както с протеини, така и с въглехидрати (с изключение на плодовете). Може да се комбинира с:

· месни продукти,

· пълнозърнест хляб,

· добавете към пържени картофи и зеленчукови яхнии.

При спазване на нормите за консумация свинската мас се усвоява пълноценно и ефективно от организма. 

Кой не трябва

Трябва да ограничите мазнините в диетата сихора със заболявания на жлъчния мехур и панкреаса, стомашно-чревни проблеми - гастрит, колит, синдром на раздразнените черва.

 Продуктът е противопоказан за хора с нарушения на липидния метаболизъм и висок холестерол, казва диетолог Татяна Мещерякова, цитира actualno.com. За хората с наднормено тегло е по-добре да изключат или значително да ограничат мазнините (не повече от 15-20 g на седмица). На деца над три години се разрешава свинска мас в малки количества, до 10 г на седмица, без кожа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
Познахте ли го?
15:59 / 14.10.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: