Полезна ли е сланината?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:55 / 08.01.2024
1057
Ползите от сланината са познати от векове на предците ни. Но към днешна дата този продукт е сочен за вреден заради съдържанието на мазнини в него. Според руския диетолог д-р Екатерина Волкова тази храна съдържа животински мазнини, които трябва да бъдат включени в ежедневната диета. Освен това той съдържа ненаситени омега-3 мазнини.

Експертът също така предупреждава, че няма място за притеснение от повишаване на нивата на холестерола поради ежедневната консумация на тази храна. Само 20-30% от холестерола идва в тялото от храната, останалата част се синтезира от черния дроб. Какво се случва с холестерола ви, когато ядете сланина с чесън.

"Разбира се, всичко е полезно в умерени количества. Не прекалявайте със сланината - 20-30 грама е нормално количество“, каза д-р Волкова. Лекарят отбелязва, че този продукт е добър стимулатор на функциите на жлъчния мехур и отличен източник на мастноразтворими витамини.

Необходимо е да ядете сланината без хляб и още по-добре - през първата половина на деня. Лекарят предупреждава, че пушеният продукт не е най-добрият вариант, тъй като съдържа много сол. Ползи от сланината мазнините, съдържащи се в свинската мас, се усвояват бързо и не натоварват черния дроб. Благодарение на мастните киселини в нейния състав метаболизмът се подобрява.

“Има погрешно схващане, че свинската мас допринася за наднорменото тегло. Но в случая трупането на излишни килограми не се дължи на сланина, а на хляба, с който много хора я консумират. Свинската мас, разбира се, в умерени количества, насърчава загубата на тегло и бързото изграждане на мускулите , тъй като е пълноценен източник на протеини", казва лекарят.

Мазнините, съдържащи се в продукта, участват в синтеза на сърфактант - филм, който покрива белите дробове и ги прави еластични. Благодарение на това се увеличава способността на белите дробове да пропускат кислород и дихателният процес се стабилизира. Свинската мас е източник на енергия, така че се изисква да не се прекалява с консумираните количества от нея.

Най-добре е тази храна да се яде през първата половина на деня и не повече от 50 грама на ден. Нейната консумация е противопоказана на празен стомах, тя натоварва панкреаса и може да предизвика развитие на панкреатит. Сланината съдържа ценни ненаситени мазнини, включително рядката арахидонова киселина. Това помага за премахване на токсините от тялото, подобрява имунитета и осигурява защита срещу вируси, пише аctualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Част от пациентите с преддиабет имат но...
Истинският "Биг брадър" се завърна
Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Хераклея Синтика
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
Това е първият Мистър Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).