Плажният чадър - по-малко слънчева защита, отколкото очакваме

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:57 / 01.08.2010
743
Криенето под плажен чадър осигурява много по-малко защита от слънцето отколкото човек очаква. Заключението беше изведено от група испански учени, провели изследване.

Повече от 34% от опасните ултравиелетовите лъчи, които предизвикват рак на кожата и катаракта, минават през плажния чадър, твърдят учените от Университета във Валенсия. "Това е така защото чадърите възпрепятстват почти изцяло преките слънчеви лъчи, но не и дифузното лъчене, което прониква отстрани".

За да открият това учените сложили ултравиолетов сензор в основата на синьо-бял плажен чадър с радиус 80 см и височина 1,5м. "Чадърът задържа пряката радиация, която идва от слънцето, но част от дифузната, достига до сензора", обяснява един от авторите на изследването.

Затова лекарите препоръчват за по-добра защита от слънчевите лъчи да се използват слънцезащитни кремове, шапки и дрехи, както и да се избягва времето, когато слънчето е най-силно.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).