Отбелязваме и Деня на числото Пи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:35 / 14.03.2011
833
14 март е световният ден на и числото Пи. Датата не е случайна, защото отговаря на 3,14 - числото, което изразява отношението на обиколката на кръга към диаметъра. Любопитно съвпадение е, че Алберт Айнщайн също е роден днес. В Британския съвет в София честваха прочутото число.

Британският математик Мат Паркър и ученият от БАН Николай Витанов разказаха за огромното приложение на числото Пи. Техните презентации бяха излъчени на живо чрез видео мост между България, Гърция и Турция.

"Всеки компютър, като го пуснат, го пробват дали изчислява числото Пи, за да видят дали програмите му работят както трябва", обясни Николай Витанов.

С помощта на компютър, французин е изчислил повече от два трилиона цифри след десетичната запетая. В състезание за трениране на ума колумбиец успява да изреди 150 000 знака в продължение на три дни.

"Това, което аз намирам за изключително е, че скрито в Пи може да откриете всяко друго число. Например, моята рождена дата се явява след 30 милиона цифри", признава Мат Паркър.

Точно в 3:14 на 14 март, в България, Гърция и Турция беше разрязана сферична торта с изписано върху нея прочуто число.

Източник: bTV


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...
Мон Дьо разказва за трудностите, през които е преминал
Роднина обрал Софи Маринова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).