От 40 години бургазлия изрязва и лепи снимки на отбори

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:33 / 05.01.2012
1094
От 40 години един мъж от Бургас реже и лепи футболни отбори.

Илия Панайотов мечтае да кандидатства за Книгата на Гинес. Колекционира фотоси на тимове от цял свят. Събрал ги е в скицници и класьори. Къта ги като очите си. Има си опис. Знае кое къде да намери.

50-годишният заклет ерген се гордее с колекцията си. И има защо! Хвали се, че е събрал снимки на 472 клубни отбора и на 94 национални. Показва ги, а ръцете му потреперват от вълнение.

Бил едва на 11 години, когато аверчета го запалили по колекционирането и лека-полека то му става страст. Прави го с много любов и досега, докато приятелите му се изпоженили и зарязали хобито си.

Илия си спомня, че на първата му снимка е на световния шампион от 1970 година - Бразилия.

Засега последната е от преди дни на кипърския АЕК (Ларнака).

Не крие, че си има любими фотоси. От клубните отбори са на "Барселона", "Ливърпул" и "Аякс". Признава, че съвпадат с пристрастията му. Уточнява, че като става дума за "Барса", естествено, е с Христо Стоичков в състава на каталунския гранд.

Не че не харесва сегашната селекция на Пеп Гуардиола и особено суперзвездата Лео Меси.

"Все пак сме българи, а аз държа на нашенското. За да успеем, трябва да залагаме на своя потенциал, на даденостите ни, а не както е сега, да внасяме чушки и домати от Турция и Македония, моркови от Полша и пуйки от Бразилия. Така е и с футболистите. Прибираме разни анонимници, а младите ни таланти загиват. Как да стане?", критичен е Илия Панайотов, който има у себе си спортната жилка. Бил е футболен рефер. Стигнал до ръководещ във "В" група. Като юноша тренирал в школата на "Черноморец" при покойния вече Любомир Борисов. Напъвал се здраво.

"Предпочитаха по-едрогабаритни момчета, а аз бях дребосък", философски разсъждава за ранния край на кариерата си на футболист 50-годишният мъж.

От националните отбори си пада по Англия, Холандия и Дания.

В тийнейджърските си години лепял снимки и плакати на футболисти по стените в стаята си.

"Правеха го и други. Никой не стигна докрай. Аз успях. Стаята ми заприлича на море от снимки по всички стени. После ги махнах. Не отиваше на възрастта ми", спомня си Илия Панайотов.

Като кореняк бургазлия стиска палци на "Черноморец" и "Нефтохимик". Има си любими играчи. Сред тях е вратарят от недалечното минало Дражо Стоянов. Гордее се с бившия национал Златко Янков-Фара.

С болка признава, че вече рядко стъпва на мачове на бургаските стадиони. Има си своето обяснение.

"Откакто се махна Христо Порточанов през 2004 година, тръпката ми загасна. Преди никой не можеше да ме спре. Часове преди мачовете бях на стадиона, а той пълен. Ама защо? Еми, играеха нашите от "Нефтохимик" със сърце. Дойде "Левски", хоп 5:1, срещу ЦСКА - 3:0. Какъв магьосник беше този Порточанов? Явно умееше да надъхва играчите", с пламък в очите връща лентата Илия Панайотов. Не забравя да каже ласкави думи и за треньора Димитър Димитров.

"Абе, работяга си беше този Херо и тогава, и сега. Не може да му се отрече, че е един от най-добрите треньори у нас през последните години", категоричен е колекционерът.

От 2 години не е фен на националния отбор на България.

"Видяхте какво стана на мача с Кипър. Падаме с 1:4. Това си беше стачка на футболистите. У нас всеки е срещу всеки. Тоя бил против треньора, оня срещу съотборника си. Интриги! Затова се махна и Бербатов. Разбита команда", смята Панайотов.

Поставил си е за цел да стигне до 1000 фотоса и е сигурен, че ще успее. Никога не е минавала през главата му мисълта да се откаже.

"После се надявам племенникът да поеме щафетата. Вече се е запалил", разкрива колекционерът.

От футболните звезди в миналото любимци са му Кевин Кигън и Кени Далглиш. От нашенските списъкът му започва от Георги Аспарухов, продължава с Петър Жеков, Руси Гочев, Христо Стоичков и завършва с Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров.

Кефи се и на Мишел Платини и съжалява, че "Черноморец" толкова бързо го трансферира в ЦСКА.

Все пак тройката му на най-добрите футболисти за всички времена изглежда така: Пеле, Кройф, Марадона.

Илия Панайотов има още една голяма страст.

Води си статистика за писатели, поети, белетристи, композитори от цял свят. Бройката им е 6105. Надлежно си е описал обяснителни бележки за всеки в тетрадки по азбучен ред.

"Примерно, да речем, Иван Вазов. Отваряш му страницата и разбираш всичко за него", показва Илия.

Гордее се и с богатата библиотека, която притежава. Твърди, че е изчел всичко.

Обича да довършва по свои си шеговит начин заглавия на книги. Примерно "В името на народа", "Забравете този случай" или "Досиетата" - са като лястовица, долитат и отлитат.

Бивш военен, после шлосер, а доскоро охранител, Илия Панайотов сега я кара само с хобитата си. Разчита на родителската помощ от село, а тя е провизии. Не се оплаква, а се замисля кой ли ще е следващият отбор в богатата му колекция.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват ...
Астролог: Не взимайте важни решения в този период! Без спонтанни ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).