Винарски изби като "Едоардо Миролио", "Изба Карабунар", "Мараш", "Братанови", "Стримон" - Левуново, "Мидалидаре Естейт", "Винпром Пещера", "Съединение", "Тера Тангра", "Дивес Естейт", "Даробас", "Вила Юстина", "Винекс Славянци", "Черноморско злато", "Марян", "Винзавод" АД - Асеновград и други ще пълнят чашите и душите на гостите на Фестивала и ще демонстрират изключителните качества на вината родно производство.
"Нашите вина са на високо ниво. Избите произвеждат по-малки количества, но със специфични качества, характерни за отделните региони", категоричен е Радослав Радев, председател на НЛВК.
Ценители на хубавите вина ще могат да се убедят в безспорните качества на различните марки и видове вина на всекидневните дегустации на Фестивала, включително и да опитата наградени продукти от международни конкурси за вина и спиртни напитки. Винарските изби ще представят и актуалните и все по-търсени в последните години биовина представени от "Жизайн" ЕООД.
Българските винопроизводители ще премерят сили и с вносни аржентински, австралийски и чилийски вина представени от "Перно Рикар България" и "Профтрейд ".
Своите оценки за качествата на различните видове и марки вина ще дават посетителите на "сляпата дегустация" в рамките на конкурса "Продукт на потребителя" - част от програмата на Фестивала.
Майсторски клас "Местни сортове вина, представени на Винобалканика 2014" ще проведе инж. Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България
За първи път и специално за Фестивала на виното - Бургас 2014 шеф Петър Йоргов ще презентира за гостите на събитието готвене с Big Green Egg и месните продуктите на "Ви Винеда". Big Green Egg e универсално барбекю за открито готвене с много повече възможности, отколкото всички други конвенционални готварски печки за приготвяне на всички видове блюда - от мезета до предястия и десерти.
Работното време на Фестивала на виното - Бургас 2014 ще бъде от 15 до 23 часа.
Фестивалът се провежда под егидата на Община Бургас.