ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Основните правила за трапезата на Бъдни вечер | ||||||
| ||||||
Като семеен празник Бъдни Вечер носи със себе си много спомени и традиции. Не малка част от символиката на празника е представена на трапезата. Най-важното за празничното меню е храната да е в изобилие - за да бъде успешна следващата година. Ястията трябва да са 7, 9 или 11 - нечетен брой. Друго важно условие е, всичко да бъде постно - месните ястия остават за Коледа. Задължително на масата присъства домашно приготвена питка с пара/ метално левче/, която по традиция се разчупва от главата на семейството. На когото се падне парчето с парата, той ще бъде най-голям късметлия през предстоящата година. Други български традиционни ястия за трапезата за Бъдни Вечер са сарми, бобена салата, печен боб или яхния, пълнени чушки, орехови разядки, туршии, жито, ошав, тиквеник. Освен това се слагат и мед, ядки (най-често орехи), разнообразие от плодове, вино, чесън. |
Още по темата: | общо новини по темата: 232 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Тя е пленила сърцето на Мартин от "Игри на волята"
12:29 / 08.11.2024
Добрата новина: Дарители зарадваха 3 отделения в УМБАЛ Бургас
09:25 / 08.11.2024
Адвокати от цяла България й скочиха: Или извинение, или оставка!
16:27 / 08.11.2024
Почина наш голям хирург и учен
17:39 / 08.11.2024
Излезе седмичната прогноза за времето
11:37 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета