Основни храни, с които да се спасите от смъртоносната атеросклероза

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:16 / 03.05.2024
1559
Атеросклерозата е потенциално смъртоносно състояние, което се развива, когато мастните отлагания се натрупват по стените на артериите, което води до удебеляване или втвърдяване на тези жизненоважни канали. Артериите играят решаващата роля за доставяне на кислород и хранителни вещества до всеки орган, тъкан и клетка в нашето тяло, така че е наложително те да останат еластични и свободни от натрупване на плака. Неуспехът да се поддържа нормален, здравословен кръвен поток може да доведе до сърдечни заболявания, инфаркти и инсулт. Редовните упражнения са един от начините за поддържане на тези съдове в отлично състояние, но знаете ли, че има определени храни, които могат да помогнат за изтъняване на артериите и да намалят риска от тяхното стесняване и ограничаване на кръвния поток?

Мазни риби

Мазната риба, включително сьомга, аншоа, сардини и херинга, са пълни с основни хранителни вещества и са мощен източник на омега-3 мазнини. Тези мощни, противовъзпалителни мазнини могат да помогнат за намаляване на риска от съдово възпаление и атеросклероза, удебеляване или втвърдяване на артериите.

Аншоа

Омега-3 мазнините помагат за намаляване на експресията на клетъчните адхезионни молекули. Това са протеини, които позволяват на клетките да се залепват една за друга и заобикалящата ги среда - запушващи агенти, ако искате.

Сардини

Освен това, омега-3 могат да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци, да понижат нивата на триглицеридите - вид мазнина (липид), открита в кръвта ви - и да повишат нивата на добрия HDL (липопротеин с висока плътност) холестерол. Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) здравословната и балансирана диета трябва да включва поне две порции риба седмично, включително една мазна риба.

Херинга

Тази препоръка се основава на изследване, което показва, че хората, които ядат две или повече порции риба на седмица, са по-малко склонни да развият атеросклероза в каротидните си артерии.

Горски плодове

Плодовете, включително ягодите и боровинките, са плодове, свързани с впечатляващ брой ползи за здравето. Пълни с фибри, витамини, минерали и растителни съединения, горските плодове правят чудеса за здравето на артериите.

Боровинки

Известно е, че плодовете намаляват възпалението и подобряват здравето на сърцето. В допълнение, консумацията на горски плодове е свързана с подобрения в лошия LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерол, кръвното налягане и дори контрола на кръвната захар.

Смесена закуска от горски плодове

Супер здравословен начин да започнете деня е с купа зърнени храни с високо съдържание на фибри, гарнирани със смесени горски плодове. Накиснете с нискомаслено мляко и оставете захарта.

Цитрусови плодове

Семейството пикантни цитрусови плодове е пълно с доброта. Те са благословени с полифенолни съединения, наречени флавоноиди, които имат мощни антиоксидантни свойства. Цитрусовите плодове с ниско съдържание на захар са тези, които трябва да изберете, като грейпфрут (на снимката).

Лимон с вода

Цитрусовите флавоноиди могат да намалят възпалението и да помогнат за предотвратяване на свободните радикали в тялото да окисляват LDL холестерола. Ако смятате, че яденето на цитрусови плодове като цяло е остро и горчиво изживяване, добавете изстискан лимон или лайм към хладка вода за по-леко бръмчене на биофлавоноиди.

Ленено семе

Ленените семена са невъзпятите герои на мощното хранене. Отличен източник на противовъзпалителни растителни омега-3, редовният прием на ленено семе се свързва с понижени нива на кръвната захар и инсулин.

Натурално кисело мляко с ленено семе

Повечето експерти по хранене препоръчват смляно върху цялото ленено семе, тъй като смляната форма е по-лесно смилаема. Една до две супени лъжици на ден се считат за здравословно количество - идеални порции за допълване на натуралното кисело мляко!

Екстра върджин зехтин

Тези, които редовно следват средиземноморска диета, ще са наясно с невероятните ползи за здравето, предоставени от зехтина. Известно е, че намалява риска от инфаркти и инсулти и може да помогне за намаляване на риска от атеросклероза. И така, какви са тайните съставки?

Зехтин върху салата

Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини и полифенолни антиоксидантни съединения. И двете помагат за повишаване на HDL холестерола, като същевременно понижават LDL холестерола. Като бонус, полифенолите в зехтина помагат за намаляване на възпалението и кръвното налягане. Обърнете внимание, че по-малко рафинираният екстра върджин зехтин има значително по-големи количества полифеноли от по-рафинираните зехтини. Затова използвайте екстра върджин олио, когато е възможно, например върху пресни, хрупкави салати.

Авокадо

Добре, значи авокадото съдържа някои наситени мазнини. Но ползите за здравето от този вкусен плод далеч надхвърлят всички негативни аспекти, не на последно място защото са пълни със стабилизиращи кръвната захар и оптимизиращи холестерола мононенаситени мастни киселини.

Авокадо и яйце върху ръж

Пълен с хранителни вещества, включително фибри, калий и магнезий, всички от които са свързани със здравето на сърдечно-съдовата система, редовна консумация.

Източник: StarsInsider

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Днес четири зодии ще разберат, че са държали змия вместо приятел ...
Родена е на днешния ден през 1973 г., животът й е низ от перипети...
Празник е! Почитаме голям български светец
Определят го като "женското растение" – колкото е полезен, толков...
Намаленият прием на захар в ранна възраст може да предпази детето...
Почина известен моден дизайнер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).