Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Още една важна полза за здравето ни от приема на сода бикарбонат
Автор: Екип Burgas24.bg 10:52 / 14.08.2024Коментари (0)1247
©
Содата за хляб е продукт, който се намира във всяка кухня и най-често се използва в различни печива. В последните години все повече се говори за нея и като за натурален и ефективен заместител на редица почистващи продукти, а някои дори я слагат и в прането.

Има обаче и други, които консумират сода бикарбонат, разтворена във вода, убедени в нейните ползи за здравословното състояние. От CNN се допитват до специалисти, за да разберат какви са плюсовете и какви - минусите на този навик.

Водени от идеята, че всичко натурално е полезно, мнозина твърдят, че содата за хляб им помага при киселинен рефлукс, подобрява нивата на енергия и дори представянето им по време на тренировки. Не бива обаче да се подценява химичната реакция, която се случва, когато содата попадне в тялото ни - именно от нея зависи дали тя ще ни помогне или ще ни навреди. 

Натриевият бикарбонат, както е официалното й название, е смес от натрий, водород, въглерод и кислород. Едно от основните свойства на тази комбинация е неутрализирането на киселинността, на което се дължи и чувството на облекчение, когато се използва при рефлукс.

Що се отнася до подобряване на издръжливостта при тренировки, това също си има своето научно и химично обяснение. Когато спортуваме, мускулният метаболизъм произвежда водородни йони. А разграждането на мускулния гликоген, който произвежда енергия, също води до производството на лактат и водороден йон.

Натрупването на йони увеличава киселинността в мускулите и кръвта, което прави физическите упражнения по-трудни за изпълнение. Затова, ако приемаме сода за хляб преди тренировка, това ще намали киселинността на мускулите и ще ни помогне да дадем най-доброто от себе си.

Според различни изследвания, ако я приемаме около час преди тренировка, можем да удължим упражненията с висока интензивност с около 12 минути, а ефектът върху pH-то продължава около три часа. Повече повторения на силови упражнения с по-малко мускулна умора - това е ефектът, който постигат спортисти благодарение на содата в сравнение с други от група, приемаща плацебо.

Още една важна полза за здравето ни от приема на сода бикарбонат се изтъква в други изследвания. Те доказват, че с нея можем да намалим риска от усложнения при бъбречни заболявания и да забавим техния ход. Причината е, че при недобра бъбречна функция киселинността в организма и в кръвта се повишава, което може да се повлияе от содата.

Содата има алкално pH от около 8,3 и ако прекалим с количеството, което консумираме, ползата може да се превърне във вреда. Средата с по-ниска киселинност например може да повлияе на усвояването на някои лекарства, затова е добре да се консумилтираме с лекаря си, преди да решим да използване този метод. Има и хора, за които е напълно непрепоръчителна - като бременни жени, тези със сърдечно-съдови проблеми, ацидоза или алкалоза.

Няма стандартизирана препоръка за дневното количество сода бикарбонат, което трябва да приемаме, но то зависи и от целта, която искаме да постигнем. За облекчаване на стомашни смущения като киселини ще ни помогне и 1/4 чаена лъжичка, смесена с малко вода, пише lifestyle.bg.

Най-добре е да я приемаме след хранене, защото стомахът се нуждае от киселина, за да разгражда изядената храна. В противен случай можем да си докараме други неразположения като диария, повръщане и газове, особено ако прекалим и с количеството.

Ако искаме да подобрим спортните си постижения, ще се нуждаем от по-голямо количество сода бикарбонат преди тренировка, но е добре то да не бъде повече от една супена лъжица. Редовният й прием в големи количества може да доведе до наистина сериозни състояние като метаболитна алкалоза, което означава, че pH на тялото е повече от 7,45. Тогава се намалява притока на кръв към мозъка, на кислород към тъканите и има висок риск от настъпване на сърдечни увреждания.

Трябва да имаме предвид и факта, че в содата за хляб има високо съдържание на натрий, който, също както готврската сол, кара сърцето да бие по-учестено и повишава кръвното налягане. Затова препоръката е водата със сода да се приема предимно в сутрешните часове, за да се избегне нежелан ефект върху качеството на съня.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: