Това е изключително голям стрес за организма. Особено когато сме били на един по-постен режим и изведнъж се започва с едно натоварване от протеини, от смесване на хиляди продукти, хиляди храни. Получава се много голям шок за организма на всяко едно ниво – стомашно-чревен тракт, сърце, съдове и дори нервна система. Това каза диетологът д-р Ана Йорданова в ефира на
Bulgaria ON AIR.Тя отбелязва, че преяждането може да е още по-опасно за хора със сърдечни-съдови или стомашно-чревни заболявания, особено когато в храната се съдържа повече мазнина, каквито са и ястията по празниците.
"Важно е да се обърне внимание, че това е здравословен проблем. Преяждането наистина може да бъде доста сериозна трудност и спънка. Ако сте се подули и след това сте се оправили, пиете повече вода и се движите повече, всичко е окей, но понякога дори 2-3 килограма може да бъде доста натоварващи за сърцето", категорична бе д-р Йорданова.
Диетологът посочи, че въпреки всичко най-полезната храни си остават плодовете и зеленчуците, и е важно да хапваме от тях, за да помогнем за детоксикацията на организма.
Относно предстоящите празници, д-р Ана Йорданова препоръча: "Пийте повече вода, хапвайте повече от предястията и салатите, а всичко, което е допълнително, хапвайте умерено."