Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Опасни последици от мухлясалия хляб, за които не подозирате
Автор: Екип Burgas24.bg 13:07 / 16.08.2024Коментари (0)1196
©
Яденето на мухлясал хляб може да доведе до различни последици за организма в зависимост от различни фактори, включително вида на мухъла, консумираното количество и индивидуалното здравословно състояние. Плесента е вид гъбичка, която расте във влажна среда, а хлябът може да плесеняса при неправилно съхранение или прекалено дълго престояване.

Когато погълнете плесенясал хляб, непосредствените последици могат да включват стомашно-чревен дискомфорт. Това може да се прояви като гадене, повръщане, диария или коремни спазми. Спорите на плесените и микотоксините, които са токсични съединения, произвеждани от някои плесени, могат да раздразнят стомашно-чревния тракт и да причинят тези симптоми.

Едно от основните опасения, свързани с консумацията на плесенясал хляб, е рискът от излагане на микотоксини. Микотоксините са вредни вещества, произвеждани от някои видове плесени, като Aspergillus, Penicillium и Fusarium. Тези токсини могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми, ако се консумират в значителни количества. Например афлатоксините, произвеждани от плесените Aspergillus, са известни канцерогени и могат да създадат риск от рак, особено на черния дроб. Хроничното излагане на микотоксини може да доведе и до увреждане на черния дроб, потискане на имунната система и други здравословни проблеми.

Хората с увредена имунна система, като например болните от ХИВ/СПИН, пациентите с рак, подложени на химиотерапия, или хората с автоимунни заболявания, са изложени на по-висок риск от нежелани ефекти от консумацията на плесенясала храна. Техният организъм може да е по-малко способен да се справя с токсините и да се бори с инфекциите, които плесента може да изостри.

В някои случаи плесента може да предизвика и алергични реакции. Лицата, които са чувствителни към мухъл, могат да изпитат дихателни проблеми като кашлица, хрипове или запушване на носа след консумация на мухлясал хляб. Тези реакции се появяват, тъй като спорите на плесените могат да предизвикат имунен отговор у чувствителните лица, което води до възпаление и дискомфорт в дихателната система, пише actualno.com.

Заслужава да се отбележи също, че не всички плесени са вредни. Някои плесени се използват умишлено в производството на храни, като например видовете Penicillium, използвани в синьото сирене. Въпреки това разграничаването на безопасните от вредните плесени без подходящи познания или тестове може да бъде предизвикателство.

За да избегнете рисковете, свързани с плесенясалия хляб, е важно да боравите с него и да го съхранявате правилно. Хлябът трябва да се съхранява на хладно и сухо място и да се консумира преди изтичане на срока му на годност. Ако забележите плесен по хляба, най-добре е да изхвърлите целия хляб, тъй като плесента може да проникне под повърхността и да засегне части от хляба, които не се виждат веднага.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: