ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Опасен токсин има в ориза - как да го премахнем? | ||||||
| ||||||
Защото оризът съдържа високи нива на арсеник - отровен химикал, който попада в него чрез индустриалните торове и пестицидите, които се задържат в земята, в която е гледан, в продължение на десетилетия. Когато този химикал редовно попада в тялото, той може да доведе до редица здравословни проблеми като сърдечни болести, диабет, ракови заболявания, забавено развитие. Изследванията показват, че за премахването му от ориза е ключов начина, по който готвим зърнената култура. Варенето му в по-голямо количество вода, която се изхвърля, след като се е сварил или накисването му във вода за едно денонощие преди готвенето му са най-сигурните начини за това да сме сигурни, че консумираме "безопасен" ориз, предава lifestyle.bg. Ето и най-подходящият метод за готвене на ориз, който елиминира най-голямо количество арсеник от него според проф. Анди Меарг от Университета Куинс в Белфаст, който той споделя пред ВВС. Измерваме желаното количество ориз. Накисваме го в повече вода за една нощ. След това изхвърляме водата и мием ориза, докато изтичащата вода не е напълно бистра. Отцеждаме и готвим ориза с вода в съотношение 1:5. Оставяме да къкри на слаб огън под похлупак за 10-15 минути без да отхлупваме. Разбъркваме ориза преди сервиране с вилица. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Затварят този път в Бургаско
05:00 / 23.11.2024
Временна организация на движението се въвежда в квартал "Рудник"
12:36 / 23.11.2024
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета