Оцет с вода на гладно сутрин има множество ползи за тялото
Водата с ябълков оцет на гладно - тази комбинация не звучи като нещо изкушаващо за пиене веднага след ставане от сън, но тя има множество ползи за тялото. Нейният вкус може да се подобри с малко канела, щипка кайенски пипер, малко лимонов сок и капка мед. Изданието The Health Site коментира не само какъв е ефектът на тази напитка върху нивата на кръвната захар, но и нейните полезни и вредни ефекти.
Консумираното количество на ден от нея зависи от причината, поради която се приема. Въпреки това трябва да се внимава, тъй като консумацията на твърде много от тази напитка или твърде често може да доведе до странични ефекти, като например увреждане емайла на зъбите.
Как пиенето на вода с оцет на гладно влияе на кръвната захар?
Ябълковият оцет се използва в кулинарията и природната медицина от хиляди години. Добавянето на супена лъжица ябълков оцет към чаша вода, изпита сутрин на празен стомах, може да помогне за ускоряване на метаболизма, облекчаване на лошо храносмилане и понижаване на нивата на кръвната захар. Тази кисела напитка също може да помогне за намаляване на холестерола, унищожаване на болестотворните патогени. Твърди се, че тя помага в процеса на отслабване.
Ябълковият оцет е вид оцет, произведен от ферментирали ябълки, мая и захар. В продължение на хилядолетия е бил използван като домашен лек за всичко - от борба с микроби до предотвратяване на киселини. Изданието съобщава, позовавайки се на последни изследвания, че консумацията на тази напитка може да има някои реални ползи за здравето, като например помага за понижаване на нивата на кръвната захар и подпомага загубата на тегло.
Въпреки че няма много доказателства за тези ползи, ябълковият оцет като цяло е безвреден - стига да се използва правилно. И съдържа някои от същите хранителни вещества като ябълковия сок, включително витамини от група В, както и антиоксиданти, наречени полифеноли.
Ябълковият оцет често се препоръчва като естествен начин за контролиране на нивата на кръвната захар, особено за хора с инсулинова резистентност. Когато се приема преди храна с високо съдържание на въглехидрати, оцетът забавя скоростта на изпразване на стомаха и предотвратява големи пикове на кръвната захар. Той също така подобрява инсулиновата чувствителност, което помага на тялото ни да премести повече глюкоза от кръвния поток в клетките, като по този начин понижава нивата на кръвната захар. Интересното е, че за постигане на тези ефекти е необходимо само малко количество ябълков оцет.
Като цяло, приемането на 4 чаени лъжички или 20 ml ябълков оцет преди хранене е доказано, че значително намалява нивата на кръвната захар след хранене, съобщава още изданието. Оцетът трябва да се смеси със 100 до 200 ml вода и да се консумира непосредствено преди хранене с високо съдържание на въглехидрати. Освен това изследователите твърдят, че ябълковият оцет не понижава значително кръвната захар, когато се приема преди хранене с ниско съдържание на въглехидрати или храни, богати на фибри, съобщава още изданието.