Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Образованието в Несебър е ориентирано към граждански инициативи
Автор: Екип Burgas24.bg 10:18 / 04.01.2011Коментари (0)790
©
Освен с оптимизма на очакването за нещо по-добро, началото на Новата година е свързано и с неизменния "поглед назад" - равносметката за изминалата година. И през 2010 г. в сферата на образованието приоритет в политиката на община Несебър беше обезпечаването на основната функция на детските и учебни заведения - образователно-възпитателния процес. 

През есента започна въвеждането на целодневното обучение в първи клас - в две от общинските училища - ОУ "Св.св. Кирил и Методий" в град Обзор и СОУ "Любен Каравелов" в град Несебър. Започна подготовката за включване през следващата учебна година в задължителната предучилищна подготовка на децата, навършили 5-годишна възраст - още през тази учебна година реално всички деца са обхванати в общинските детски заведения. Община Несебър се включи в националното проучване за резултатите от интегрираното обучение, проведено от МОМН и други институции за работа с деца в девет области на страната. 

Десетте общински детски градини и деветте общински училища осъществяват своята дейност в съвременни сгради с модерна и отговаряща на функциите им материално-техническа база, която общинското ръководство продължава да подобрява и обогатява. На 15-ти септември 2010 г. отвори врати нов физкултурен салон в ОУ "Васил Левски" в село Тънково, а строителната програма на община Несебър за 2011 г. предвижда изграждането на физкултурни салони в ОУ "Г. С. Раковски" в село Оризаре и ОУ "Св.св. Кирил и Методий" в село Гюльовца. Готов е и проекта за нова детска градина - ОДЗ, в новия комплекс "Черно море".

В училищата и детските градини на община Несебър работят екипи от професионалисти-педагози, за чиято непрекъсната професионална квалификация през 2010 г. общината предостави различни възможности за квалификация:

- Обучителен семинар за директори и учители от детски заведения от община Несебър и община Поморие - "Интерактивни методи на работа с децата" - с лектор проф. Ирина Колева;

- Обучение за учители и директори от общинските училища за изготвяне на характеристики на учениците;

- Краткосрочно специализирано обучение за учители от общинските училища на тема "Мениджмънт на социалното обкръжение на класа";

- Краткосрочно специализирано обучение за учители от общинските детски заведения на тема "Позитивни подходи за работа с деца с емоционални и поведенчески проблеми"

Съвместно с педагогическите екипи, община Несебър участва и разработва собствени образователни проекти, един от които е "С книга в парка" - оригинален културен проект на община Несебър за учениците под мотото "Прочети книга и сподели с приятели". Ученици от гимназиален етап взеха участие - с писмени работи за представителната извадка за България, в международен проект на Фондация "Устойчиво развитие за България" "Какво знаем за Втората световна война" - проучване на представите за събитието в страни от Източна Европа.

В началото на настоящата учебна година - през септември, стартира специализираният сайт "Образование Несебър" - интернет портал за образованието в община Несебър. На сайта могат да се намерят всички основни нормативни документи на Министерството на образованието, младежта и науката, община Несебър и други институции, които регламентират дейността на училищата и детските градини, съобщения за програми, конкурси и състезания в общинските детски и учебни заведения, актуални новини. Сайтът дава възможност за пряка връзка с общинските училища и детски градини, които вече присъстват в Мрежата. 9 от 10-те детски градини и 6 от 9-те училища в общината поддържат собствени сайтове или интернет страници - едно сериозно присъствие на учебните и детски заведения на територията на община Несебър в Интернет пространството.

Освен задължителните параметри на дейност на общинските образователни институции, за които община Несебър е осигурила отлични условия, към училищата и детските градини са ориентирани разнообразни граждански инициативи и дейности с децата и учениците. В навечерието на пролетната ваканция общината подари на учениците вълнуващ празник под надслов "Моята безопасна пролетна ваканция" - за да се привлече вниманието им към жизненоважния въпрос за тяхната безопасност. В ОДЗ "Калина Малина"отбелязаха Деня на Земята с десетдневка "Чиста Земя - здрави деца", посветена на екологичните проблеми и опазването на нашата планета. В рамките на програма "Аз живея в Несебър" - включваща разнообразни дейности с деца и ученици, се проведоха общинска викторина за Априлското въстание с участието на ученици от всички общински училища; фотоконкурс - в две издания - през пролетта и есента за учениците от общинските училища, който завърши с дискусионна среща на участниците с кмета на община Несе!
бър Николай Димитров по проблемите на екологията и опазването на Несебър - като културно-историческо наследство и съвременна градска среда; както и конкурс за детска рисунка за децата от общинските детски заведения. С вълнуващо, патриотично и образователно състезание под надслов "Несебър - древен и млад" - Опознай културно-историческото наследство на своя град - по маршрут "Средновековни църкви в Несебър", се отбеляза деня на музеите 18-ти май. За първи път през 2010 година се проведе общинско състезание по английски език - с тенденцията от следващата година то да се провежда като национално. През лятото община Несебър организира ваканционна програма за деца и родители "Синьо лято" -ежеседмични спортни състезания и занимания на открито - на спортната площадка на крайбрежния градски булевард, за учениците и техните родители през месеците на лятната ваканция. Съвместно с Регионален център 112 - Бургас в общинските училища се презентира единния европейски телефон за спешни и аварийни обаждания 112. Към учениците е ориентирана и общинската инициатива за превенция на насилието в училищна среда в два етапа: през първия етап, който приключи през декември 2010 година, група ученици, подготвени по методиката "връстници обучават връстници" работиха с учениците от общинските училища; вторият, заключителен етап, ще е в началото на 2011 година - Кръгла маса с участието на експерти и представители на различни институции. Една от последните инициативи на община Несебър, осъществена на 8-ми декември - датата, на която преди 27 години Несебър е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, беше "Първокласници в музея". Почти двеста първокласници от цялата община преживяха магията на първата си среща с Музея - мястото, което съхранява хилядолетното културно-историческо наследство на нашия град. С тази инициатива община Несебър цели още от ранна възраст да изгради у подрастващите заедно с националното самочувствие и достойнството на граждани на един уникален град, какъвто е Несебър.

И тъй като работата с децата и учениците в община Несебър е непрекъснат процес, вече е разработена програмата "Аз живея в Несебър" за 2011 година - в два тематични кръга - "Аз обичам зелен Несебър" и "Несебър - древен и млад" - разнообразни дейности, които да градят в младото поколение дълбоката връзка между града и неговите граждани - тази връзка, която подхранва обичта към града и мотивацията ни да го пазим и развиваме в бъдеще. Програмата може да се види на официалния сайт на община Несебър и на специализирания сайт "Образование Несебър".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: