Нутриционист: През лятото повече плодове, по-малко торти и пасти

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
11:43 / 18.06.2024
1827
Много по-важно е това, което правим през цялата година, а не това което ще правим с тази една-две седмици преди началото на почивката. Когато сме на почивка, нека си се забавляваме и си почиваме наистина, и да не мислим в този момент много-много за диети. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ нутриционистът и член на Европейската асоциация по клинично хранене Надя Петрова.

"Истината е че ако през останалото време ние се храни здравословно и правим най-доброто за нашето тяло, което е различно за всеки човек, тези две седмици почивка няма да ни навредят. Няма да качим 5 кг от едно море така, както и не можем да свалим 5 кг преди морето за една седмица. Т.е. и двете неща няма как да се случат. Така че бързите резултати са донякъде и не е възможно да постигнем твърде много с тях.“

По думите й през лятото заради жегите е много важна хидратацията, както и консумирането на повече плодове и зеленчуци, от които в сезона имаме много голямо разнообразие. Като цяло Надя Петрова препоръча приема на по-лека храна през лятото, която да включва повече риба, повече зеленчуци и повече салати, както и да заменим сладки десерти торти, пасти с повече плодове. "Това ще помогне да ни е малко по-леко, защото в жегите ако ни е тежко, ако храносмилането не е затруднено, това определено ще ни се отрази и на нивата на енергия,“ обясни тя.

За нутрициониста няма такова нещо като бързо влизане във форма, като това, което максимално можем да постигнем  е на практика е да изхвърли малко повече вода от тялото. "Това, което задържа вода в организма, е липсата на вода. Т.е. хората ако са дрехидратирани и не пият достатъчно вода, това кара тялото да задържа всичко това, което има в момента като вода. Така че и в жегите и за да сме красиви, и за да сме здрави, първото нещо винаги е да пием повече вода. Второто нещо, което можем да направим, е малко да си намалим въглехидратите, тъй като благодарение на тях също задържаме малко повече вода, особено в областта на корема и стомаха,“ каза тя и допълни, че като голям привърженик на периодичното гладуване може да посъветва хората да се избягва вечерята, а не закуската, каквото е традиционното правило.

Ако искаме да сме здрави и във форма, да се чувстваме и да изглеждаме добре и да сме сигурни, че правим най-доброто за тялото си, то тогава е необходимо да изградим хранителния си режим базирайки се на персонализирани фактори. "Персонализирането е едно от най-важните неща и в храненето, и в медицината, и бъдещето е запазено за персонализираната медицина и хранене, защото факторите тук са много, като започнем от здравословно състояние, възраст, килограми, пол и т.н., всички тези неща трябва да се вземат предвид, както и генетическа обремененост,“ смята тя.  

Според Надя Петрова съветите от "Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе наистина са добри и има полза от намаляване пиковете на глюкоза. С прилагане на хаковете, които се препоръчват в книгата, човешкото тяло придобива повече енергия, имаме по-качествен сън, отслабваме доста по-лесно, гладът ни за сладко и силно въглехидратни храни намалява, по-красиви сме, намалява риска от доста заболявания, включително сърдечно-съдови, ракови и т.н. "Така че ползите от този начин на хранене са изключително много и за мен всеки човек си струва да е малко по-надясно с тях,“ заключи тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Предстои пълно лунно затъмнение до часове
Изританата от "Ергенът": Не знам как се сдържах
Ново изследване доказа нова вреда от микропластмасата
Новият епизод на "Бригада нов дом" ще просълзи зрителите
Ивет Лалова изненада всички
"Лебедово езеро" завладява сцената на Бургаската опера


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).