ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ново изследване: Повечето хора не приемат основни седем хранителни вещества в необходимите дози | ||||||
| ||||||
Според ново изследване на учени от University of California, Santa Barbarа, повече от половината световно население не приема основни седем хранителни вещества в необходимите дози чрез храната си. Тези вещества са калций, йод, витамин Е, желязо, рибофлавин, фолат и витамин С. А всички те са от ключово значение за здравето ни и дефицитът им може да стане причина за различни заболявания и състояния. Разликите в приема на хранителни вещества се наблюдават не само спрямо мястото, на което живеем, но дори спрямо пола. Така се оказва се, че жените са по-склонни от мъжете да не консумират достатъчно йод, витамин В12, желязо и селен. Мъжете пък не получават достатъчно магнезий, цинк, тиамин, ниацин и витамини А, В6 и С. Оказва се също, че недостатъчно здравословното хранене вече е далеч отвъд границите на най-бедните страни, където има проблеми както с доставките на продукти, така и с тяхното отглеждане и закупуване. А това значи само едно - хората не обръщат необходимото внимание на това как се хранят. Все пак учените обръщат внимание, че данните може да не са толкова стряскащи в действителност, защото не се отчита допълнителният прием на добавки, в които се съдържат тези вещества, пише lifestyle.bg. "Микроелементите имат критична роля в клетъчната функция, имунитета и метаболизма", обясняват работещите по изследване. И ни съветват да следваме препоръката на Американската кардиологична асоциация да се храним "в цветовете на дъгата", за да можем да си набавим различни групи хранителни вещества. А ето и защо е наистина важно да си набавяме достатъчно от основните седем макронутриента с храната. Калций Важен е за здравето на костите и цялостното състояние на организма. Среща се предимно в млечните продукти, както и в обогатените алтернативи на основата на соя, бадеми или ориз, тъмнолистни зеленчуци, сардини, сьомга, тахан. Фолиева киселина Важна за образуването на червени кръвни клетки и растежа и функционирането на клетките, особено по време на бременност. Съдържа се в тъмнозелени зеленчуци, боб, грах, леща и обогатени зърнени храни. Йод Важен е за функцията на щитовидната жлеза и развитието на костите и мозъка. Съдържа се в риба, водорасли, скариди, млечни продукти, яйца и йодирана сол. Желязо Важно е за доставянето на кислород до тялото, както и за растежа и развитието на организма. Съдържа се в стриди, патица, говеждо, сардини, раци, агнешко, спанак, артишок, боб, леща, зеленолистни зеленчуци и картофи. Магнезий Важен за функцията на мускулите и нервите, кръвната захар, кръвното налягане и производството на протеини, кости и ДНК. Съдържа се в бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, зеленолистни зеленчуци. Ниацин Важен за нервната и храносмилателната система. Среща се в говеждо, пилешко и пуешко месо, кафяв ориз, тиквени семки, сьомга. Рибофлавин Важен за метаболизма на храната за енергия, имунната система и здрава кожа и коса. Съдържа се в яйца, млечни продукти, месо, зърнени храни и зелени зеленчуци. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Кодът за Бургас вече е оранжев!
14:46 / 19.11.2024
Община Бургас стартира важен проект
11:02 / 20.11.2024
Чудесна новина за бургаските ученици
12:32 / 19.11.2024
Ужас! Намушкаха жена посред бял ден в Бургас!
16:52 / 20.11.2024
Ще стане прекрасно в този бургаски парк
10:27 / 21.11.2024
Много сгафил шофьор сгащиха в Бургаско
11:53 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета