Нора Нова оставя милион на племенницата си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
21:26 / 16.02.2022
1258
Ахинора Куманова, по-позната на широката публика с псевдонима си Нора Нова, почина преди дни.

Певицата е починала на 9 февруари на 93-годишна възраст.

Тъжната новина бе съобщена от нейни приятели, които публикуваха свои спомени със знаменитата изпълнителка.

"Загубих любимата си съседка и приятелка Нора Нова. Освен ексцентрична звезда, тя беше и слънчев лъч, идващ от Мюнхен, за да освети пътя и моя и на всички, току- що излизащи от социализма. От първите дни на демокрацията, до почти последния и миг, ние бяхме и останахме приятели. Щастлив съм, че последния й рожден ден на 8 май 2021 година направих аз, в нейна чест в дома ми. Нека почива в мир и да свети отгоре ни, както винаги го е правила“, написа Евгени Минчев в профила си във Фейсбук.

Куманова е родена в семейството на баща дипломат и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където баща ѝ е посланик по времето на цар Борис III. По време на Втората световна война с баща си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е убит от Народния съд, а баща ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

Трудният житейски път на певицата продължава и по-късно, когато по време на Унгарските събития лежи в затвора, а впоследствие бива насилствено разведена от първия си съпруг.

Като певица Нора Нова става известна с песента си "ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ“, която освен в България е записана и в Румъния от лейбъла Electrecord.

Въпреки че не представлява страната ни, а Федерална република Германия, тя е първата родна изпълнителка, пяла на конкурса Евровизия. Това се случва през 1964 г., когато тя се явява с песента Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne. Нора Нова и до ден-днешен държи рекорда за музикална творба с най-дълго име на конкурса.

Певицата, за съжаление, не успява да се класира на предна позиция. По-късно пък оригиналният запис на песента й е изгубен при пожар в студиата на Датската телевизия. Въпреки това аудио запис оцелява и може да се слуша онлайн.

Приживе певицата продаде огромния си апартамент в столицата за 500 000 евро. Парите от продажбата ще отидат при единствената й наследничка - племенницата й, която живее в Германия. Тя е дъщеря на по-голямата й сестра Илка, пише "Галерия".

Виж коментарите (0)

Още по темата (3573):
04.10.2022 Елен Колева с нов любовник
24.09.2022 Лепа Брена направи голямо признание, свързано е с България
21.09.2022 Фадо изпълнителка взриви българската публика
18.07.2022 Стефан Илчев: Напускам България, тук няма смисъл да творя
16.07.2022 Попфолк певицата Валя: Заспал шофьор на камион едва не ме премаза на пътя
16.07.2022 Наша голяма певица стана на 79 години
Още новини от Любопитни новини:
Култов сериал се завръща
Над 3000 нови думи има в българския език
Слави трябва да почерпи днес
Съвети как да спасим дрехите си от молците
Проблеми за едни, щастие за други. Ето какво вещаят звездите за д...
Гери Малкоданска се завръща с нов тв проект


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).