Нищо, че вали сняг, сгответе си бабината пролетна чорбица
Пролетта настъпи, посрещнахме я, усетихме я, настроихме се вече за хубаво време, но нещата рязко се промениха. Напук на снежинките, нека запазим тонуса си и да "вдигнем" организма с питателна храна, подходяща за сезона.
"Ей така става всяка пролет - излезе ли зеленото, задължително приготвяме от Бабината пролетна чорбица."
Необходими продукти:
– коприва - 3 - 4 шепи, млада
– киселец - 2 шепи
– листа от репички - 1 малка връзка
– зелен лук - 2 стръка
– пресен чесън - 2 стръка
– брашно - 1 с.л. препечено
– ориз - 1/2 ч.ч.
– масло - 4 с.л.
– олио - 2 с.л.
– сол
– черен пипер - на вкус
– магданоз - 1 малка китка
за застройката
– яйца - 1 бр.
– кисело мляко - 3 - 4 с.л.
Начин на приготвяне:
Зеленият лук и пресният чесън се нарязват на ситно. Задушават се на умерен огън с маслото и олиото. Към тях се добавят ситно нарязаната коприва, листата от репички и киселеца.
Разбърква се, докато поомекнат, добавя се препеченото брашно (приготвено в сух тиган) и се налива около 1.2 л топла вода.
След като супата от коприва започне да ври, се слага предварително почистения и измит ориз и се вари до готовност. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, поръсва се със наситнения магданоз.
Отделя се една купичка от пролетната супа, изчаква се няколко минутки леко да се охлади и с нея се разрежда застройката от разбитото яйце и кисело мляко. Прехвърля се при непрекъснато бъркане към чорбата.
Бабината пролетна чорбица се поднася веднага, още докато е топла.
Добър апетит!
източник: gotvach.bg