Невен Каравасилев: Ловци обстрелват вълците, където ги видят

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:24 / 16.11.2010
1076
Ловци обстрелват вълците, където ги видят, само че вълкът е много умно животно и това рядко се случва, каза Невен Каравасилев, секретар на Ловно-рибарското дружество "Лебед" - Бургас. По неговите думи, причините за увеличаване на вълчата популация са няколко. Първата е, че са забранени от Закона, отровата и капаните за вълци, защото освен тях, жертва на тези капани стават и други животни. Другата причина е, че в Турция има забрана за обстрелване на вълка. Това води до увеличаване броя на вълците и те идват в България. Другият фактор е, че вълкът е изключително интелигентно животно и много трудно се обстрелва от ловците.

"Не случайно преди повече от 50 години в ловните райони на страната е имало т.нар. ловци- вълчари, които са се занимавали само с това. Всичките тези причини и наличието на храна допринасят за увеличаване на вълчата популация, която пък от своя страна, вреди на селското стопанство, на пасуващи животни в гората, дори вълци влизат и в селата," каза още Каравасилев.

"Вълци вече се появяват на места, където никога не ги е имало. Такъв е случаят в село Железник, Карнобатско. Местността не предполага наличие на такива животни. Нападнати са стада кози, овце. Този вълк е бил много едър и идва вероятно от Старопланинието" уточни експертът. "Някои екологични европейски организации надигат глас в защита на вълка, но те не знаят реалния проблем в България. В Европа числеността на вълка е много малка. В по-големи количества се среща в Русия и в Румъния. Други държави като Австрия, Германия, Италия се радват на отделни екземпляри и те нямат този проблем с увеличаване броя на вълците. При сегашното действащо законодателство вълкът е хищник. Обстрелва се целогодишно от нашите ловци, където го срещнат. Нямам сведения засега, но до скоро имаше премия за убит вълк в рамките на 100 лева, която се отпускаше от Държавното Горско Стопанство," каза още Каравасилев.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).