Нестандартни методи за наторяване на стайни растения

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
15:31
204
Домашните натурални торове не само са екологично чисти, но и често изненадват със своята ефективност. Ето няколко изпитани метода за наторяване на цветята вкъщи, които могат да направят растенията ви по-здрави и красиви.

Утайка от кафе

Кафето е не само ободряваща напитка за нас, но и отличен източник на азот за растенията. Утайката от кафе помага за подобряване на структурата на почвата, като я прави по-рохкава и дишаща. Това е особено полезно за растения като:

Азалии, Рододендрони и Хортензии.

Важно: Утайката от кафе понижава рН на почвата, затова е най-подходяща за растения, които обичат киселинни почви. Важно е също да не се прекалява — натрупването на много утайка може да направи почвата прекалено киселинна.

Бананови кори

Банановите кори са богат източник на калий и други микроелементи, които са от съществено значение за цъфтежа. Нарязани на дребно или поставени в почвата, те осигуряват бавно освобождаване на хранителни вещества. Този метод е подходящ за растения като: Рози, Орхидеи, домати (ако отглеждате на балкона).

Съвет: Можете да добавите корите към компоста или да ги заровите директно в почвата около корените.

Черупки от яйца

Яйчените черупки са отличен източник на калций, който помага на растенията да развиват здрави корени. Най-добре е да се натрошат на ситно или дори да се смелят, за да се абсорбират по-добре. Калцият е особено полезен за: Чушки, Домати и Спанак.

Метод: Черупките могат да се добавят в почвата или да се направи "чай“ от тях, като се оставят да се накиснат във вода за няколко дни и с тази вода се поливат растенията.

Оризова вода

Водата, в която сте изплакнали ориза, съдържа скорбяла и полезни микроелементи, които могат да подпомогнат растежа на стайните растения. Тя може да се използва като течен тор за: папрати, Драцена и Фикуси.

Важно: Използвайте оризовата вода веднага, за да не се развие неприятна миризма.

Пепел от дърва

Дървената пепел е богата на калий и фосфор, които са от съществено значение за развитието на кореновата система и за цъфтежа. Пепелта е подходяща за растения, които се нуждаят от по-алкална почва като: Градински цветя (божури, хризантеми), Кактуси

Съвет: Използвайте пепелта пестеливо и смесвайте с почвата, за да избегнете прекомерното алкализиране.

Аквариумна вода

Ако имате аквариум, не изхвърляйте водата при почистването му. Тя е богата на азот и микроелементи, които стимулират растежа на растенията. Този метод е особено добър за: Цветя с големи листа като монстера, Декоративни растения като фикуси и алое

Съвет: Ползвайте само водата от сладководни аквариуми.

Тези методи са чудесни допълнения към грижите за растенията, но трябва да се използват с мярка. Прекомерното наторяване, дори с естествени продукти, може да доведе до обратния ефект и да увреди растенията. Използването на тези натурални торове не само ще осигури на растенията ви нужните хранителни вещества, но и ще ви помогне да оползотворите отпадъците от домакинството по екологичен начин.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Карди Би е била приета в болница по спешност
Вазелин и лимонов сок – неочаквано добра комбинация
Инфлуенсърка: Платих 500 долара, за да ми каже лекар, че просто т...
Интересно изследване за кафето показа защо пием толкова много на ...
Всички полудяха по чудото ашвaгaндa
Тайните на красивата коледна звезда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).