Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не сте и предполагали, но горчивият пъпеш всъщност е полезен
Автор: Екип Burgas24.bg 11:37 / 25.07.2024Коментари (0)1462
©
В България и на Стария континент горчивият пъпеш не е популярен. Отглеждат се предимно сладки сортове като "Медена роса“, отличаващи се с вълнуващи мускусни нотки и изкусителен сладък вкус, оставящ трайна следа върху небцето. Този сорт пъпеши е само един от около 500-те, които се отглеждат в Европа.

 

Въпреки внушителният им брой, те има една обща черта – сладкият вкус. Сладките пъпеши не са единствените, които са култивирани. В различни части на света се отглеждат горчив пъпеш, пъпеш с форма и вкус на краставица, подходящ за салати и мариноване и дори декоративен пъпеш с аромат на портокали. От всички сортове, които са слабо познати у нас, особено внимание заслужава да обърнем на ползите от горчивия пъпеш и на странични ефекти, които може да наблюдаваме при консумацията му или при приема на хранителни добавки, които го съдържат.

Ползи от консумацията на горчив пъпеш

Пъпешите като цяло имат нисък гликемичен индекс и съдържат малко захар, дори да са от много сладък сорт, като това ги отличава от много други сладки плодове и ги прави подходящ десерт дори за страдащите от диабет, които полагат усилия да контролират нивата на кръвната си захар, за да избегнат опасните усложнения от диабета. Още по-малко захар съдържа горчивият пъпеш, но това далеч не е единственото му предимство.

Сред ползите от консумацията на горчив пъпеш са:

Горчивият пъпеш съдържа съединения, които могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Това го прави полезен за пациентите с диабет. Консумацията на горчив пъпеш може да помогне на клетките да използват глюкозата. Проучване в Journal of Ethnopharmacology Trusted Source сравнява ефективността на горчивия пъпеш с лекарство за диабет и доказва, че горчивият пъпеш намалява нивата на фруктозамин при участници с диабет тип 2, макар да е по-слабо ефективен от лекарството, което е очаквано, като се има предвид, че едното е медикамент, а другото – храна.

Имайте предвид обаче, че употребата на горчив пъпеш не е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата за лечение на диабет, въпреки че има доказателства, че с консумацията му се постига отлично управление на нивата на кръвната захар, поради което не може да заместите с него нито лечението си, нито да се самолекувате с горчив пъпеш. Включването му към диетата ви следва да е след лекарска консултация, тъй като взаимодейства нежелано с някои лекарства, приемани при диабет. 

Горчивият пъпеш е богат на минерали и антиоксиданти, подобно на сладкия, които играят ключова роля за поддържане на доброто здравословно състояние, преодоляване на увреждащото действие на свободните радикали, подпомагане на имунната система.

Горчивият пъпеш, подобно на сладкия, съдържа фибри, полезни за стомаха, тънката талия и доброто здраве.

Горчивият пъпеш – странични ефекти

Подобно на всяко алтернативно средство за лечение, горчивият пъпеш има странични ефекти, които могат да се появят след консумацията му и с които е редно да се внимава. Сред тях са:

Горчивият пъпеш може да повлияе на действието на редица лекарства. Това налага да познавате взаимодействията и да се консултирате с лекаря си, ако приемате медикаменти за хронични или остри заболявания, преди да включите горчивия пъпеш в диетата си.

Възможни нежелани реакции след консумацията на горчив пъпеш са стомашно-чревните проблеми – повръщане, диария.

Горчивият пъпеш не трябва да се приема от бременни заради риска от спонтанен аборт.

Приемът на горчив пъпеш в някои случаи се свързва с риска от чернодробни увреждания.

Консумацията на горчив пъпеш може да доведе до опасно понижаване на кръвната захар при диабетиците, които са на инсулин.

Проблеми с контрола на кръвната захар при претърпелите скорошна операция.

Анемия при определени групи пациенти и обстоятелства също са възможни след консумация на горчив пъпеш.

 

Някои от тези странични ефекти и възможни вреди, които горчивият пъпеш може да причини, налагат да се консумира или да се приема като хранителна добавка изключително внимателно и след лекарска консултация, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: