Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не си топлете яденето в микровълновата, донесено в пластмасова кутия в офиса
© Blagoevgrad24.bg
Все по-често започна да се говори за пластмасата като враг номер едно за планетата и здравето ни. Непрекъснато слушаме как микрочастици пластмаса попадат в организма ни чрез шишетата или храните. Изхвърлянето й природата, пък води до екологични катастрофи. Всичко това е така, но как да се пренастроим? Свикнахме да използваме всякакви пластмасови изделия в живота си, голяма част от тях в домакинството.

Пластмасовите кутии за многократна употреба са удобен и широко разпространен начин за съхранение на хранителни продукти. Те ни позволяват да организираме хладилника и да запазим остатъците от вечерята или приготвената салата за офиса. Въпреки това, съществуват сериозни опасения относно безопасността на пластмасата и потенциалните рискове за здравето и околната среда.

Едно от основните притеснения относно пластмасовите изделия е възможността за отделяне на микрочастици и химикали в храната и напитките. Изследвания показват, че пластмасовите бутилки за вода и контейнери могат да отделят микрочастици в течността, особено когато са изложени на високи температури или UV лъчение .

Според проучване, публикувано в списание "Environmental Science and Technology", повече от 90% от пробите от бутилирана вода съдържат микропластика. Тези микрочастици могат да навлязат в организма ни при консумация на замърсена вода или храна, и имат потенциал да предизвикат различни здравословни проблеми, включително възпаления и нарушения в хормоналния баланс .

Здравословни рискове от пластмасовите контейнери

Пластмасовите кутии за многократна употреба, особено тези, съдържащи химикали като бисфенол А (BPA) и фталати, също представляват опасност за здравето. Изследвания сочат, че BPA може да наруши ендокринната система, като увеличава риска от развитие на различни заболявания, включително диабет и затлъстяване . Фталатите, от друга страна, могат да повлияят на репродуктивното здраве и да предизвикат алергии .

Някои пластмаси, особено по-стари и по-нискокачествени, могат да отделят вредни вещества, когато се нагряват или при дълготрайно съхранение на храна. Ето защо е важно да се внимава какви пластмасови контейнери използваме за съхранение на храна и как ги поддържаме.

Използването на пластмаса има сериозни екологични последствия. Пластмасовите отпадъци представляват един от основните проблеми на съвременния свят, като много от тях попадат в океаните и замърсяват екосистемите. Според Световния икономически форум, до 2025 година в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба, ако не се вземат мерки за намаляване на производството и употребата на пластмаса .

Няколко съвета, които всеки избира дали да следва:

Избирайте безопасни контейнери: Изберете кутии за многократна употреба, които са специално проектирани да бъдат безопасни за съхранение на храна и не съдържат BPA и фталати. Четете етикетите и изберете сертификати за безопасност.

Избягвайте нагряване на пластмаса: Не нагрявайте храна в пластмасови контейнери в микровълновата фурна, тъй като високата температура може да доведе до отделяне на вредни вещества.

Разглеждайте алтернативи: Помислете за използване на стъклени или метални контейнери, които са по-безопасни и екологични. Те не отделят химикали и са по-дълготрайни.

Поддържайте чистота: Редовно почиствайте и проверявайте пластмасовите контейнери за повреди или износване, които могат да увеличат риска от отделяне на микрочастици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Висша лига на Англия сезон 2024/25
Грипна епидемия обхвана страната
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: