Не подрязвайте тези растения през есента

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:54 / 18.09.2024
426
Разбирането на философията зад подрязването е полезно, когато сте навън в градината си и се чудите какъв е правилният курс на действие за конкретно растение. Има много причини да отрежете растенията си: за дърветата можете да премахнете клоните, които заплашват да навлязат в улицата, дома ви или тротоара. Можете също да оформите храсти и дървета чрез подрязване, но това често е козметично.

По-добра причина за подрязване може да бъде да се гарантира, че слънчевата светлина и въздушният поток могат да проникнат през средата на храстите и дърветата, като отстраните клони, които пресичат други или растат навътре. Подрязването насърчава разклоняването, което означава, че стъблото често може да се раздели на две стъбла, когато се подрязва, и това може да има положителен ефект върху рязане на цветя и плодни зеленчуци.

И накрая, подрязването може да помогне на растението ви да оцелее при екстремни условия като бурни температурни колебания, като позволи на растението да се фокусира върху корените, където се съхранява енергия, вместо да използва тази енергия за поддържане на листата и стъблата над земята, пише Actualno.com.

Кога трябва да подрязвате растенията си

Като цяло ще подрязвате, когато растението е в латентност и сухо, а растенията преминават в латентност през различните сезони, въпреки че зимата обикновено се счита за безопасно време за повечето. Можете да подрязвате извън този сезон, ако е необходимо, например, за да отрежете опасен клон, но искате да сте сигурни, че ще предложите повече подкрепа на растението, ако го направите. Отсечените дървета са по-податливи на вируси и гъбички през лятото например.

Когато подрязвате, правилото е никога да не отнемате повече от една трета от растението, което може да изглежда много, но повечето растения наистина се възползват от силното окастряне. Отличен пример са розите, които процъфтяват след зимата, когато сте ги отрязали докрай.

Причини да не подрязвате растение през есента

Има няколко причини да го избягвате. Първата е, че може да не е подходящият момент да го направите - добър начин да познаете периода на латентност за растение или дърво е да погледнете кога цъфти. Растенията цъфтят, плододават и след това преминават в своя период на покой, така че след цъфтежа или след плододаването обикновено е безопасно време за подрязване.

Някои растения са единични цъфтящи, като слънчогледите; като ги подрязвате, премахвате възможността за повече цъфтеж. Някои растения просто изобщо не се нуждаят от подрязване. И накрая, добра причина да не подрязвате е, че растенията, след като цъфтят, произвеждат плодове и семена, а дивите животни се хранят с тях през зимата. Оставянето на едно растение на мира означава, че поддържате местната екосистема.

Никога не подрязвайте тези растения през есента



Азалии, рододендрони, камелия: Хората изглежда обожават цъфтящи дървета и храсти като това трио. Тези дървета са склонни да цъфтят наведнъж, веднъж годишно, за няколко седмици и докато тези няколко седмици са доста прекрасни, дърветата след това продължават безцеремонно да хвърлят всички тези цъфтежи. Това се случва през пролетта и затова времето за резитбата им е лятото. Ако ги подрязвате през есента, може да повлияете на това колко цъфтежа ще имате през следващата година.

Люляци: Обикновено те ще имат една вълна през пролетта и ще изпълнят въздуха наблизо с най-опияняващата миризма на земята, а след това ще се върнат към безинтересните храсти. Повечето референтни източници за градинарство предполагат, че ако подстрижете люляците през лятото, може да насърчите второ промиване през есента.

Форзиция: Едно от най-електрическите растения във вашата есенна градина, форзицията свети като фойерверк в жълто и оранжево. Но ако искате този разкош, ще трябва да оставите растението само през есента.

Хортензия: Разногласно градинско растение (хората или обожават, или презират " хидрите “), това растение се предлага в редица подвидове, които всички изискват подрязване по различно време. Големите сини и розови цъфтящи хидри обикновено трябва да се нарязват още през май, което означава, че презимувалите и оцелели пъпки са в безопасност. Само дъбовите хидри трябва да се подрязват през есента, тъй като цветята започват да стареят и да се оцветяват.

 

Ехинацея и черноока Сюзън: Тези многогодишни цъфтящи храсти могат да бъдат подрязани през есента, но трябва да помислите да ги щадите. Семената в центъра на тези растения могат да хранят армии от птици през цялата зима и няма да навредят на самото растение.

Папрати: Докато вашите зеленолистни приятели може да изглеждат малко тъжни през зимата, губейки цвят и жизненост, те не се радват на есенна резка. Ако не друго, изчакайте да подрежете папратите до късна зима или ранна пролет.

Декоративни треви: Те не се нуждаят от подрязване или резитба за зимата и ще оцелеят добре. Всъщност листата, които умират, просто се сбръчкват и компостират на място, като хранят растението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Мистериозни вибрации са разтърсили земята в продължение на 9 дни
Освен на Камелия Джокович направи страхотна реклама и на Бургас
Диспенсерите за вода са развъдник на бактерии!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).