Не е честно да го наричаме "лятна супа" — любим и полезен е целогодишно

Автор: Десислава Томева
Коментари (1)
13:51
212
Тараторът е една от емблемите на българската кухня, но е време да го разглеждаме като нещо повече от "лятна супа“. Този уникален български специалитет съчетава свежестта на краставицата и богатството на българското кисело мляко в комбинация, която е не само вкусна, но и полезна.

Макар че тараторът е неизменна част от българската трапеза, той има свои аналози в други култури. Най-близък до нашия таратор е гръцкият дзадзики (tzatziki), който съдържа почти същите съставки – кисело мляко, краставица, чесън и зехтин. Въпреки това, разликите в подправките и текстурата дават на всяка от тези рецепти уникален вкус и характер. В Близкия изток също може да срещнем подобни ястия, например иранската "маст о’хияр“, която съчетава кисело мляко и краставица, поднесена често с мента и ядки.

Полезността на киселото мляко

Българското кисело мляко е признато по цял свят заради уникалните си здравословни качества. То е богато на пробиотици, които помагат за подобряване на чревната микрофлора и укрепване на имунната система. Това го прави идеален за поддържане на доброто здраве, особено при редовна консумация. Много хора не харесват вкуса на киселото мляко в чист вид, но в комбинацията с краставица и чесън в таратора, то се превръща в освежаващ и лесно усвояем продукт.

Краставицата — хидратираща и освежаваща

Краставицата, основна съставка на таратора, също има множество полезни свойства. Тя е изключително хидратираща, тъй като е съставена от около 95% вода. Това я прави идеална за поддържане на водния баланс на тялото, особено през горещите летни дни. В допълнение, краставиците съдържат витамини като витамин K и C, които подпомагат здравето на кожата и костите.

Тараторът често е асоцииран с лятото заради освежаващия си ефект, но не е честно да го ограничаваме само до този сезон. Неговата лека и питателна същност го прави идеален за всяко време на годината. През зимата, когато телата ни се нуждаят от подхранваща и балансирана храна, тараторът е отличен избор, който може да бъде поднесен и с по-топли ястия. Той не само утолява жаждата, но и предоставя ценни хранителни вещества.

Тараторът е много повече от лятно ястие — той е здравословен избор за всеки ден от годината. Със своята простота и полезни свойства, той е перфектното допълнение към всяко меню, независимо от сезона. Независимо дали го предпочитате в чистата му форма или с малки вариации, тараторът винаги остава любим и полезен.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Карди Би е била приета в болница по спешност
Вазелин и лимонов сок – неочаквано добра комбинация
Инфлуенсърка: Платих 500 долара, за да ми каже лекар, че просто т...
Нестандартни методи за наторяване на стайни растения
Интересно изследване за кафето показа защо пием толкова много на ...
Всички полудяха по чудото ашвaгaндa


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).