Не бива да държим хляба в хладилник
Хлябът е храна, която домакинствата купуват ежедневно. Той е важна част от изхранването на населението, но знаем ли как да го съхраняваме правилно в летните жеги?
Много хора избират да държат хляба в хладилник, а някои и в контейнери. Експертът по отпадъците Софи Труман обаче твърди, че най-добрият начин за съхранение на хляб е в платнена торба (чанта).
Когато хлябът се съхранява във влажна или прегрята среда, може да се появи плесен, което е риск за хора с респираторни проблеми и алергии.
Запомнете, ако хлябът е прясно приготвен, не трябва да го съхранявате в херметична торба, защото няма да може да диша. Трябва да го оставите да диша, за да бъде най-добър за ядене. Винаги е най-добре да го държите в кошница за хляб или платнена торбичка, да се охлади до стайна температура – обясни експертът.
Сух килер
Друго идеално място е кутия за хляб или хладен и сух шкаф или чекмедже, където е защитено от основните причини за разваляне – топлина и влага.
Да не се съхранява в хладилник
Експертът посочва, че хладилникът всъщност ускорява процеса на образуване на мухъл, поради процеса на ретроградация, който кара молекулите на нишестето да кристализират при по-ниски температури.
По-добър вариант от охлаждането е замразяването, което може да запази хляба свеж за няколко дни. Преди консумация го оставете да се размрази, а за хрупкава текстура го сложете във фурната за няколко минути, пише actualno.com.