Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наследници на тракийски бежанци подготвят питане до външния министър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:34 / 24.10.2010Коментари (0)727
Наследниците на тракийски бежанци, които от години се опитват да решат проблема с имотите на техните наследодатели в Турция, подготвят питане до външния министър на Република България Николай Младенов. То ще бъде внесено в парламента от народния представител на СДС д-р Ваньо Шарков, който утре ще бъде на посещение в Бургас. В СДС е започнала подписка за решаването на този проблем, а самите наследници са подготвили подробно писмо, което да бъде прочетено в Народното събрание. Инициативата е подета от няколко наследници, подпомагани активно от СДС-Бургас.

"Казусът е много стар и засяга български бежанци, които са прогонени от домовете си в периода 1903 - 1913 г от Одринска Тракия и Мала Азия. Те са оставили там своите имоти, от които сега наследниците не могат да се възползват. От 2008-ма година досега СДС-Бургас помага с разяснителна кампания на наследниците на тракийските бежанци за издирване на документите за собственост в Държавен архив - София. Около 800 хиляди наследници на тракийски бежанци живеят в България, като по-голямата част от тях са концентрирани в Бургаска област и поради това този въпрос е дълбоко свързан с историята на нашия регион", разясни председателя на СДС-Бургас Константин Райков.

СДС-Бургас настоява да се даде срок от 2 години на Република Турция да реши проблема с имотите на тракийските бежанци или ако не се постигне решаване на въпроса, то същия да бъде отнесен до международен съд. "Има множество документи за собсвеност, включително декларации със сведения в тях, съхранявани десетилетия от българската държава, които биха имали голяма тежест в съда", посочват от СДС.

Сините припомнят, че още през 1925-та година е подписан договор между Турция и България (т.нар. Ангорски договор), с който Турция се задължава да изплати обезщетения на българските бежанци. Близо 100 години след подписването му наследниците все още чакат проблемът да бъде решен, като периодично са "успокоявани" от различни правителства и политици, че по въпроса "се работи"."Имуществените претенции на наследниците на тракийските бежанци нямат никакво отношение към въпроси, като социални проблеми, членство в Европейския съюз и други нерешени въпроси между двете страни. В качеството си на външен министър, господин Младенов казва, че решаването на въпроса е приоритет на нашата страна, въпрос на първо място, по който се работи усилено, а от друга страна премиера на Република България, господин Борисов в свое изказване приканва наследниците да му предоставят документи. Не желаем това да се окаже поредното предизборно заблуждение и заради това настояваме за конкретни ангажименти", посочват в писмото си до министър Младенов наследниците на тракийските бежанци.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: