Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изкуство и през този сезон
Автор: Екип Burgas24.bg 17:26 / 24.09.2024Коментари (0)297
©
Разнообразен репертоар със забележителни спектакли от български и международно признати режисьори представя през този сезон Народен театър "Иван Вазов“. До края на годината най-голямата ни сцена обяви 7 премиери, сред които предстоят тези на спектаклите "Медея“ на Деклан Донелан и Ник Ормерод, "Оръжията и човекът“, на Джон Малкович, "Мрак на края на града“, на Катрин Медлер и "Някой ще дойде“ на Катя Петрова.

"И през този сезон се стремим да представим богат и разнообразен репертоар, който повдига актуални и важни съвременни теми, докосващи обществото и човешката същност. Моето огромно щастие е това, че има възможността да работя с една от най-добрите европейски трупи“, каза директорът на театъра Васил Василев. 

"Важна посока на развитие на Народния театър е отварянето му към Европа и света. Срещаме своите артисти и публиката с произведения на различни национални сцени, като каним не само вече създадени спектакли, но и чуждестранни режисьори, хореографи, сценографи и други артисти, които да работят с трупата на театъра“, каза и главният драматург на театъра Мира Тодорова. 

"В последните 2 години Народният театър постигна значими успехи и се утвърди като водеща културна институция не само в България, но и на международната сцена. Осигурихме достъп на българската публика до изключителни международни продукции, както и до нови и класически театрални текстове от България и света. Посоката ни на развитие очевидно се одобрява от публиката, което се потвърждава и от резултатите на театъра през това време“, каза още Васил Василев.

Народният театър отчита завиден интерес от над 265 000 зрители, които са посетили спектаклите. 28 са новите постановки, създадени в периода май 2022 – декември 2024, а през това време за изиграни над 1500 представления. Изкуството на първата ни сцена е спечелило 26 награди и 40 номинации за този период, сочат още данните, публикувани ТУК.

На старта на театралния сезон театърът вече може да се похвали с две успешни премиери и две международни участия, преминали при голям интерес от публиката.  

Премиерите на "Съзвездия“ на режисьора Елица Йовчева и "Бебе на борда“ на Василена Радева получиха отлични отзиви от българските зрители и театрални критици, впечатлявайки с иновативни режисьорски решения и изключителни актьорски изпълнения.

Спектакълът "Елементарните частици“ на Крис Шарков, по романа на Мишел Уелбек, бе представен на фестивала "Театър на кръстопът“ в Ниш, Сърбия, където изпълнението на трупата ни спечели овациите на публиката и получи висока оценка. Преди дни "Бурята“ от Уилям Шекспир, под режисурата на световноизвестния Робърт Уилсън, бе посрещнат с възторг на Международния театрален фестивал в грузинската столица Тбилиси. Забележителната игра на актьорите от Народния театър, както и визуалната магия и майсторството, с които Уилсън вдъхва нов живот на класическото произведение, също бяха оценени от зрителите и театралните специалисти.

"Всеки един театрален фестивал обогатява както публиката, така и трупата, и самия спектакъл. Репетициите преди всички турнета дават нов живот на представленията и сплотяват трупата. Щастлива съм, че благодарение на Народния театър имаме възможност да се срещаме с чуждестранни режисьори и актьори. Това е изключително ценен опит за нас като артисти“, сподели актрисата Жаклин Даскалова по повод гостуването на българската на международни сцени. 

"В последните 2 години Народният театър гостува в 9 държави и утвърди мястото си на международната сцена. През февруари 2024 г. по време на "НТ Мини“ шоукейс, който организирахме при нас, се проведе първата среща на националните театри от Балканите. Пред тях изразихме своето желание да инициираме създаването на балканска мрежа за обмен на театрални представления“, каза Младен Алексиев – началник отдел "Международна дейност и проекти“.

Какво още ще видим на най-голямата ни сцена тази есен?

Една от най-очакваните премиери на сезона е "Медея“ по Еврипид, режисирана от световноизвестния британски режисьор Деклан Донелан. Спектакълът, който ще бъде представен на 9, 10, 11 и 12 октомври, обещава изцяло ново преживяване на публиката, чрез постановката на древногръцката трагедия, с акцент върху силата на човешките емоции. В “Медея" публиката ще има възможност да проследи действието от съвсем близо, качвайки се на сцената. В ролята на Медея влиза изключителната Радина Кърджилова, която си партнира с някои от най-изявените актьори от трупата на Народния театър. Очаква се продукцията да бъде не само един от акцентите на сезона, но и да се утвърди като топ събитие в театралния календар на България.

Ноември идва с друга важна премиера – антивоенната пиеса "Оръжията и човекът“ от Бърнард Шоу, носител на Нобелова награда за литература през 1925 г. Пиесата е под режисурата на световноизвестния актьор и режисьор Джон Малкович. Репетициите започват през октомври. 

До края на календарната година Народният театър ще предложи още забележителни премиери. На 1 и 2 октомври зрителите ще могат да гледат "Куклен дом, втора част“ от Лукас Нейт, под режисурата на Ясен Пеянков – един от най-успешните български режисьори, работещи в чужбина. Пеянков, който е добре познат в театралните среди в САЩ, се завръща на българската сцена с интригуваща пиеса, която продължава историята на известната класика на Хенрик Ибсен. 

Друг спектакъл, който ще зарадва зрителите през този сезон, е "Някой ще дойде“ от Юн Фосе, режисирана от Катя Петрова. Тази камерна, но дълбоко въздействаща постановка ще разгледа теми като самотата, любовта и търсенето на смисъл в живота. Катя Петрова, позната със своя оригинален подход, ще въведе зрителите в света на Фосе по уникален и въздействащ начин.

Есента на Народния театър ще бъде озарена и от премиерата на "Мрак на края на града“ под режисурата на Катрин Медлер, която е сред водещите имена на съвременната европейска театрална сцена. Медлер е известна със своите експериментални и многопластови спектакли, които умело съчетават визуална естетика с дълбоки философски послания. "Мрак на края на града“ обещава да бъде вълнуващо и емоционално пътуване в света на човешките страхове и надежди, поставяйки на преден план вечните въпроси за идентичността и морала.

"По случай 120-годишнината от основаването на Народния театър ще стартира нова инициатива – издаване на книги. Първата ще бъде книгата на Деклан Донелан – "Актьорът и пространството“, а втората – летопис, който побира в себе си най-любопитните и най-съществените моменти от 120-годишната история на първия български професионален театър“, допълни Мира Тодорова.

В плановете на ръководството на Народния театър влизат още забележителни спектакли с участието на световноизвестни артисти. Към този момент се водят преговори с френската театрална актриса Изабел Юпер, която се очаква да гостува на първата ни сцена със свой моноспектакъл.

След като през миналия театрален сезон режисьорът Асен Шопов постави спектакъла "Коварство и любов“ на Голяма сцена, Васил Василев сподели, че е решен това да се превърне в традиция и всяка година да кани някой от доайените на българския театър да представи творчеството си в Народния театър. През настоящия сезон ще бъде отдадена почит на поета Недялко Йорданов, чиято пиеса "Убийството на Гонзаго“ ще бъде поставена през май.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: