Напусна ни завинаги големия наш писател Никола Странджански

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:37 / 10.09.2009
697
На 7 септември 2009 година след тежко боледуване на 77-годишна възраст почина писателят Никола Странджански. Погребението е днес в София. Никола Странджански е един от доайените на литературен Бургас - поет, писател, журналист, преводач-полиглот, издател, секретар на Съюза на свободните писатели в България и председател на филиала на същия Съюз в Бургас.

Превел е от български на есперанто книгите на д-р Жельо Желев "Фашизмът" и "Релационна теория на личността", а също и книгите (от есперанто на български) на д-р А. Баур "Феноменът Швейцария" и на проф. д-р И. Лапена "Реторика" - настолна книга за депутати и адвокати. Автор е на тетралогията "Сага за малкия българин и за голямото българско безвремие", две пиеси, осем стихосбирки и девет преводни книги.

За активната си писателска и издателска дейност е удостоен със званието „Почетен гражданин" на Бургас. Носител е на наградата на Съюза на ссвободните писатели в България "Народни Будители", на наградата "Пенчо Славейков", орден "13 века България", на Почетна грамота на Министерството на културата в чест на 24 май. Награждаван е още със златни медали и лауреатски звания за превод на стихове от френски, немски, руски, гръцки и есперанто.

Община Бургас изказва съболезнования на близките на Никола Странджански за тежката загуба на този достоен наш съгражданин!

Поклон пред светлата му памет!


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).