Намаленият прием на захар в ранна възраст може да предпази детето ви от редица заболявания
Ниският прием на захар в утробата и по време на ранното детство може да предпази от диабет и хипертония по-късно в живота, според ново проучване.
Анализирайки данни от UK Biobank, изследователи от канадския университет Макгил и Калифорнийския университет, Бъркли и Университета на Южна Калифорния (USC) в САЩ изследваха влиянието на дозирането на захарта по време и след Втората световна война, като сравняваха здравните данни на индивиди, родени преди и след това.
"Изучаването на дългосрочните ефекти на добавената захар върху здравето е предизвикателство“, каза в изявление Тадея Гракнер, икономист в USC и съответният автор на изследването.
"Трудно е да се намерят ситуации, при които хората произволно са изложени на различни хранителни среди в началото на живота си и ги следват от 50 до 60 години. Краят на нормирането ни предостави нов естествен експеримент за преодоляване на тези проблеми“, добави Гракнер.
Рискът от развитие на диабет тип 2 е намален средно с 35% за деца, изложени на по-нисък прием на захар през първите 1000 дни (почти три години) след зачеването, според констатациите, публикувани в списание Science.
За тези, които по-късно са били диагностицирани с диабет, животът на режим на захар в ранна детска възраст забави появата на диабет с четири години.
При хипертония рискът е намален с 20 процента и началото на заболяването е забавено с две години.
Ограничаването на захарта в утробата (докато майката е бременна) осигурява една трета от защитните ползи, казаха изследователите.
"Захарта в ранна възраст е новият тютюн и ние трябва да го третираме като такъв, като държим хранителните компании отговорни да преформулират бебешките храни с по-здравословни варианти и да регулират маркетинга и данъците върху сладките храни, насочени към децата“, каза Пол Гертлър, професор по икономика в Калифорнийския университет и един от авторите на изследването.
Ограничения, съобразени с настоящите диетични насоки
По време на режима на захар в Обединеното кралство, който започна през 1942 г. и приключи през 1953 г., приемът на захар беше средно около 40 g на ден.
Когато приключи, консумацията на захар и сладкиши достигна около 80 г на ден.
По време на дажбирането общият прием на хранителни вещества остава относително стабилен, като например приемът на протеини и мазнини до голяма степен не се влияе от политиките за дажбиране, според проучването.
Настоящите насоки на здравните организации съветват да не се добавя добавена захар за деца под две години и препоръчват ограничения за възрастни.
Д-р Хилда Мълруни, преподавател по хранене в Лондонския университет Метрополитън, която не е участвала в проучването, каза в изявление , че констатациите са "навременни“, като се имат предвид текущите високи нива на прием на захар в Обединеното кралство.
"Това подчертава потенциала за диета в ранна детска възраст като рисков фактор за хронични заболявания. Като се имат предвид високите нива на захар в храните и напитките, предназначени за малки и малки деца, това е повод за безпокойство“, добави тя, подчертавайки, че този вид проучване не може да докаже причинно-следствена връзка.
Изследователският екип се застъпва за ясни обществени насоки, които да помогнат на родителите да управляват приема на захар от децата и хранителните компании да предлагат по-здравословни варианти в детските храни.