
ЗАРЕЖДАНЕ...
Най-ефикасният бабин лек за пролетни настинки | ||||||
| ||||||
Какво съдържа лукът? На първо място, цели 90% вода, но най-важното – активни растителни вещества, отговорни за неговия фармакологичен ефект. Те включват флавоноиди, включително кверцетин, който има антиоксидантни свойства, които са важни при много хронични заболявания. Освен това лукът съдържа множество витамини (витамин B, A, C и E) и минерали (селен, фосфор, хром, желязо, калций, магнезий). Интересното е, че съдържащият се в лука селен не се натрупва в тъканите, което е проблем при провеждане на фармакотерапия. Съдържанието на сулфонова киселина ни кара да плачем, когато белим и режем лук. Когато лукът е цял, ензимът алиназа и цистеин сулфоксидите се отделят. Когато започнем да режем лук, между тях възниква реакция и се получава сулфонова киселина. След това се превръща в летлива течност. Очите ни, за да се отърват от дразнителя, започват да отделят сълзи. Свойства на лука върху здравето Проведени са множество изследвания върху различни видове и разновидности от цял свят. Доказано е, че без значение от сорта или пък произхода, лукът има следните ефекти: -Антимикробно действие – ограничаване на растежа на бактерии, напр. Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa и E. coli - Като пребиотик – съдържащите се в лука фибри, инулин и фруктоолигозахариди осигуряват благоприятна среда за бактерии в храносмилателния тракт - Понижава нивото на холестерола, триглицеридите и тромбоксаните, т.е. веществата, отговорни за развитието на заболявания на кръвоносната система - Инхибира агрегацията на тромбоцитите и тромбозата на тромбоцитите, т.е. процеси, свързани с миокарден инфаркт и инсулт - Понижава на нивата на кръвната захар - Защитава черния дроб - Намалява нивото на свободните радикали - Противораково действие – инхибира растежа на раковите клетки - Намалява размера на белезите при външно приложение - Противовъзпалително при алергични кожни възпаления, напр. след ужилване от насекоми - Стимулира имунната система благодарение на наличието на витамини и микроелементи - Облекчава кашлицата при бронхит и астма Как да използвате сироп от лук за лечение? Антимикробното действие на лука се дължи на наличието на флавоноиди – кемпферол и кверцетин, етерично масло и най-вече на серни съединения. Компонентите на етеричното масло имат противогъбични свойства Сиропът от лук е полезен при влажна кашлица – има свойството да разрежда секретите, както и при раздразнено гърло – в такива случаи има успокояващ ефект. Струва си да го използвате при първите признаци на настинка, също и поради богатото съдържание на витамини и микроелементи. Съдържащите се в лука етерични масла имат потогонно действие. Противопоказания на сиропа от лук Сиропът от лук може да се пие както от деца над 1 година, така и от възрастни (включително бременни). Бъдете внимателни, ако страдате от: - Диабет (поради високото съдържание на захар) - Хранителни алергии или непоносимости - Храносмилателни разстройства Страничните ефекти от употребата на сироп от лук включват повишена чревна активност, метеоризъм при продължителна употреба и характерна миризма от устата. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Как да го приготвите? Обелете 2 глави лук и нарежете на филийки или кубчета. Сложете зеленчука с 4 супени лъжици захар в буркан или друг съд и го покрийте. Оставете за 3-5 часа на топло, докато лукът пусне сок. След това време пресипете сиропа в друг съд, затворете го и го приберете в хладилника, пише zdrave.to. Използвайте в рамките на няколко дни. Можете също така да замените захарта с мед в същото количество. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg