Наближава голям християнски празник, подгответе се с най-вкусната питка
Днес ще те вдъхновим с тази страхотна рецепта за питка за Благовещение:
Необходими продукти:
брашно - 500 г
мая - 7 г суха
олио - 4 с.л.
вода - 300 мл топла
захар - 2 ч.л.
сол - 2 ч.л.
подправки - 3 с.л. ситно нарязани розмарин, салвия, мащерка и див чесън.
Начин на приготвяне:
Размийте маята със захарта в топлата вода. Оставете за около 10 минути докато бухне. Брашното се пресява и към него се добавят бухналата мая и ситно нарязаните подправки.
Омесва се меко тесто към което накрая се прибавят 3 с.л. олио и солта. Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива. Оставя се на топло докато увеличи два пъти обема си /около 1 час/.
Тава с диаметър около 26 см се намаслява и набрашнява. Питката се разстила, намазва се с 1 с.л. олио и с намазнени пръсти се правят дупки по повърхността й, пише ezine.bg. По желание се поръсва с маково или сусамено семе.
Покрива се и се оставя повторно да втаса за около 30 минути. Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса. Когато добие златист цвят е готова.