Много внимавайте как приготвяте червения боб, защото може да бъде опасен

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:33 / 03.11.2024
1086
Консумацията на храни от различни култури и кухни е вълнуващо преживяване, но някои от тях могат да се окажат доста опасни, ако не се приготвят правилно. Ето списък на десет от най-опасните храни в света, които изискват особено внимание.

Фугу - Япония

Риба фугу е деликатес в Япония, но също и една от най-смъртоносните храни в света. Неправилно приготвената фугу може да съдържа тетродотоксин, силна отрова, която блокира нервната система и може да бъде смъртоносна. Само специално обучени и лицензирани готвачи имат право да я приготвят.

Саннакджи - Южна Корея

Саннакджи, или живи бебета октоподи, е традиционна корейска храна, сервирана с още движещи се пипала. Рискът тук идва от факта, че вендузите на октопода могат да се прикрепят към гърлото, причинявайки задушаване, ако не се дъвчат добре.

Касава - Южна Америка и Африка 

Касавата е популярен кореноплоден зеленчук, който обаче съдържа цианидни гликозиди, които, ако не се обработят правилно, освобождават цианид при консумация. Неправилното приготвяне на касава може да доведе до остро отравяне и дори смърт.

Хаки - Западна Африка

Хаки е плод, който е деликатес в някои части на Западна Африка и Ямайка, но ако се консумира неузрял, съдържа хипоглицин – токсин, който може да доведе до повръщане, гърчове и хипогликемия, която може да бъде фатална.

Сурови червени бобчета

Червените бобчета, ако не се накиснат и сварят добре, съдържат лектини, които могат да причинят тежки стомашни проблеми като повръщане и диария. Най-добре е да се накисват за няколко часа и да се сварят на висока температура преди консумация.

Кръвни миди  - Китай

Кръвните миди са популярни в Китай, но консумацията им в суров вид носи риск от заразяване с хепатит А и Е, тиф и дизентерия. Мидите често абсорбират бактериите от водите, в които живеят, което ги прави особено опасни без достатъчна термична обработка.

Риба тон

Рибата тон е деликатес по света, но съдържа високи нива на живак, особено при по-големите видове като жълтоперата и синьоперата. Прекомерната консумация на риба тон може да доведе до натрупване на живак в организма и да повлияе негативно на нервната система.

Бъз - Северна Америка и Европа

Плодовете на бъза са известни с полезните си свойства, но листата и стъблата им съдържат цианидни гликозиди. Консумацията на сурови плодове или други части на растението може да доведе до отравяне, което причинява гадене, повръщане и дори смърт, разказва dariknews.bg.

Фруктус панцирианус - Тайван

Този тайвански плод се консумира само след внимателно обработване и премахване на кожата, тъй като съдържа токсини, които водят до замайване, гадене и загуба на съзнание, ако не се приготви правилно. Заради силните си токсини се приготвя само от местни майстори.

Сурова мляна кайма - Германия

Консумацията на сурова мляна кайма, известна в Германия като “Mett," е популярна, но носи риск от бактериални инфекции като Е. coli и салмонела. Ако каймата не се приготви правилно, тя може да предизвика тежко хранително отравяне.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Борисов към ПП-ДБ: Обикаляли сте да предлагате Бойко Рашков за пр...
Страхотна вкусотия за постещите
Как се е празнувала Коледа през Средновековието?
Сано се разплака
Предсказали са чума, апокалипсис и брутални войни
Българската кухня не може да мине без тези подправки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).